Tuesday, December 9, 2008

Cuti~ !!!

Salam eid adha...

Tak berniat untuk buat entry berkaitan eid adha, mungkin boleh ke blog ahli beit saya, Asyila Ismail, atau ke blog saudara Fais Azli, atau ke mane2 blog student mesir yg lain....yg pasti, sambutan eid adha di Malaysia dan Mesir memang ada beberapa perbezaan....lain kali la cerita..

Secara ikhlasnya, agak confius nak tulis apa untuk entry kali nie...ada mase idea datang mencurah-curah, tapi bila dah start nak menulis, mula la ter"stuck-stuck" je..idea bertindih-tindih, akhirnya berterabur, tak tahu nak mula camne, mane pendahuluannya, mane isi pentingnya, mane penutupnya...sedih cikgu2 Bahasa Melayu yg pernah mengajar sy dulu2, dah la byk guna short form..ejaan cam ape je...tanda baca apetah lagi...walhal BM salah satu subject favret masa zaman sekolah(abah pun cikgu BM gak..hehe) (",)

Okay, sebagai pendahuluan, sedikit perkongsian ilmu, jom kongsi satu hadis yg boleh dikatakan popular dikalangan kita...


Daripada Ibnu Abbas r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : Terdapat dua nikmat yang kebanyakan manusia sering melupakannya iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang




Baiklah, jom kita kupas secara ringkas hadis nie...2 nikmat yg selalu kita lupakan, iaitu sihat dan masa lapang..sekarang, same2 kita bermonolog dgn diri, anda rasa anda sihat??? kaki ok?? kepala ade pening2 tak?? atau perut meragam tak??? hmm..kalau semuanya okay, jgn lupa ucapkan hamdallah...syukran ya Rabb...kalau ada sakit2, mesti rasa tak best kan?? mesti terfikir, " alah, bestnye kalau tak sakit perut, boleh study, boleh borak2 dgn hepinye ngan kwn2, boleh itu dan boleh ini " ...kadang2 bila kita sakit, kita bertekad " kalau laa dah sihat nnt, nak study ngan serius lah, nak kerja ngan sungguh2 laa.." dan macam2 lagi...btol tak??adakah monolog2 nie berlaku pada diri kita? Kalau sy, jawapannya YA...

Bila kita punya masa lapang, kita selalu tak hargai..bila ade cuti, mula2 semangat bukan main lagi, nak study tue, nak cover subject nie, nak wat latihan, last2 semua ntah ke mana..movie? internet?komik? novel?borak sakan? Jawab la sendiri..ikut kecenderungan masing2..Pastu, tibe2 exam dah nak dekat, padahal berlambak lg nak kena baca, nak fahamkan, nak kena buat latihan, nak kena buat nota, nak kena hafal, etc. Bila dah kelam kabut plus tension2, baru terfikir akan masa lapang yg lalu, yg kita biarkan berlalu tanpa manfaat...

" Adoiii.. menyesalnya tak guna masa ngan baik, apsal la time cuti tu aku tak gune untuk study"

Konklusi bg pendahuluan ini adalah, manusia hanya akan menyedari betapa pentingnya 2 nikmat nie bila sudah kesesakan masa, dan bila ditimpa kesakitan.

Kenapa pendahuluan sy dimulakan dgn hadis nie??? sebab skrg sy dan seluruh warga mesir tgh bercuti sempena eid adha...dan....sy telah byk habiskan masa dgn sia2, mungkin bukan dgn movie, bukan dgn novel, bukan dgn anime, bukan dgn game, semua tu bukan, tapi dgn INTERNET...hehe...kadang2 saya terfikir, untungnya kwn2 sy yg lain yg takde internet kat umah diorg..mst diorg lg byk study, tak ber"lagha-laghaan" dgn internet, ngan YM nye, ngan blognye, :) , ngan You Tube nye, dll. Memang internet ni satu kemudahan, boleh telefon family selalu, boleh baca berita msia hari2, boleh buat study interaktif, tapi berapa peratus sgt masa yg sy gunakan utk perkara2 tue?? Mungkin 30% je..huh..yg selebihnya? jawablah dalam hati.



Entry ini ditujukan khas untuk diri penulis, juga kepada sesiapa sahaja yg merasakan ada kaitan dgn dirinya. Sama2lah kita manfaatkan masa yg ada, gunakan dgn semaksimum mungkin, laksanakan perkara yg perlu dilaksanakan, tunaikan hak kepada yg berhak. Jangan bila dah terhantuk, baru terngadah. Jangan sampai beras yg sepatutnya jadi nasi terlajak jadi bubur. Sama2 kita rancang masa kita dengan baik.InsyaAllah.



Pesanan abah kpd anaknya

" Bila ade mase je, terus study, jangan tangguh2, jangan jadi mcm thn lps, menangis2 ckp tak sempat nak bace buku".

" Suruh justin ngan pingu doa untuk awak, ustaz cakap kita boleh je mintak haiwan doakan kita" (hehe.. :D)



Sekian sahaja entry sy untuk kali nie, walaupon mcm bosan je entry nya, harap dapat sikit manfaat, terkesan di hati, dan berusaha untuk menghargai 2 nikmat yg kita bincang hari nie.InsyaAllah. Doakan semoga penulis berubah sikap selepas menulis entry ini. -ameen-


3 comments:

kN said...

aku pun terasa gak...
setiap kali habis exam tuk satu sem mest beria-ia nak study tuk next sem time cuti...

tapi bile dah cuti, lupe sumer tue... huhuhu...

syila said...

oho...terbakar2..hehe..

pape pon,kt kena sedar la kan tanggungjawab kt kan sni kan3..hee~

btw,salam eidul adha..maaf zahir batin..=p

anisahshamilah said...

Bez2!
Bnda ni dr skul dl kte wat kan?tpi x sdar2 diri.dah slh xnk gk ubah.huhu~
cuTi dh nk abis daa...
Byk bnda nk wat x wat lg...
Sbnrnya tggjwb lg byk dr masa kn?cmne blh wjudnye masa lpg ek?hmmm...
Chep,minta pingu n justin doakn kte n yg læn gk ek.