Wednesday, July 23, 2008

Sekadar Pandangan dan Pendapat

Salam semue!

Sekadar pandangan peribadi. Rasa kecewa bila tengok filem2 dan drama melayu yang banyak diterbitkan sekarang. Macam dah takde modal lain je..Tak sah bila tak diselitkan watak MAK NYAH dalam cerita tu..mesti ada punya..pasti ada watak yang macam tu..kenapa ye? Bukan ke kita sepatutnya sama2 nak kikis “budaya” nie..macam mana tak ramai golongan2 nie sekarang, filem dan drama yang ada unsur ni tumbuh macam cendawan lepas hujan. Kadang 2tu sangat2 melampau watak2 nie dilakonkan.Jalan cerita yang macam ni nampak macam nak menggalakkan lagi wujudnya golongan nie..we suppose to bagi kesedaran pada diorang.Tak dinafikan, sesetengah drpd golongan ni jadi macam tu bukan atas kehendak diorang. Mungkin ada faktor2 hormone yang terlebih.Ada jugak sebhgn drpd diorg yg saje2 nak berubah…mungkin kurang kesedaran, kurg didikan, pengaruh rakan, etc…kewujudan filem2 dan drama yg mcm nie akan buat gologan2 nie rase diorg diraikan…kita yang menonton ni pulak yang rase malu bila tengok cerita2 mcm tue..ni baru soal “mak nyah”, belum lagi sentuh isu agama dan isu lain…sebagai seorg penggemar cerita2 melayu, rase cam eisshhh..apa nie??kenapa citer melayu jd camnie??komfem tak sesuai untuk semua lapisan umur..walaupun kebanyakkan cerita2 nie berunsurkan komedi, tapi dah jadi tak sesuai untuk tontonan umum (U)…apa laa yg bakal difikirkan oleh adik2 kita yang kecik2 lagi nie??Nak berkomedi dan berlawak biarla berpada-pada…drama2 cina dan india tak de pulak watak2 mcm nie…hmmm..fikir2 kan laaa…

Hari tu time sms dgn kawan sekolah rendah, dapat tahu yg die suke tgk citer kartun wonderland..aikk??citer ape tue??terus tanye kat syahmi (adik),cite ape nie??Syahmi cakap macam blues clues..die binatang yg suka selamatkan orang..haa??tak dpt byg camne citer die..then selasa petang, tekan butang info kat remote astro tu, ternampak laa cite wonderland..terus tengok..sangat laa comel..sangat sesuai untuk tontonan umum…cerita kartun kanak2 yg comei…btol laa ckp syahmi, ala2 blues clues..dulu lps spm. hampir setiap hari tgk blues clues ngan sponge bob kat TV9..hehe..hmm..terpikat gak laa ngan wonder land tu…npk cam kartun yg murah2, tapi penuh ngan pendidikan yg bagus…mmg sgt2 sesuai untuk bdk2 kecik untuk belajar ..dan org yg dah besar pjg untuk nak ilangkan tensyen..hehe..

Hampir setahun tak tengok astro, balik je rumah, main2 dengan remote, terjumpa channel oasis..hmm..satu channel yg bagus..channel yg Islamic..yang boleh bg byk pengajaran pd penonton..boleh bg ketenangan…insyaAllah…boleh bg tabik spring laa kat astro sbb wat channel nie..hehe…

Tu laa sedikit sebanyak pandangan peribadi berkenaan industri penyiaran (btol ke?)…jom sama2 kite tgk cite kartun wonderland…hehe.. (*_*)
*ade satu teka-teki, dapat soalan ni drpd abah, waktu dalam kereta haritu…soalannye adelah…kenapa nobita takut nak datang Malaysia??huhu..sape dpt jawab dpt adiah…!!

2 comments:

cairo boy said...

salam...
hurm..nice information...tpkan chep..tu baru salk maknyah..ade certain2 cite..siap ade lakonan melayu atas ranjang!! lagi dahsyat...cm 'rempit'..'gengster'..n yg sewaktu dgn tu laa...xtau laa ape mksd dorg..aku klau adik2 aku nk tgk,aku mmg larang...soh tgk cte len...yela..adik2 aku makin membeasar..snang terpengaruh..huuhuhu...btw,blues clues bestkan...rindu kecomelan anjing tu...soklan ayah ko..ssh aa..hehehe

chep said...

paan~
yurp...tu la dh ckp..
nie baru isu nyah...
xtau laa pe nk jd ngan industri nie..
sbb tu rmai bdk2 kecik skrg yg dh teruk2 sket..
sumue dpn mata diorg..
btw..blues clues ade lg laa kat tv tu..
teka teki tu~
da answer is...sbb ade byk giant kat msia nie...bersepah2..besar2 lak tu..i mean pasaraya giant daa~