Tuesday, July 22, 2008

Kesesalan, kesyukuran...

salam...

Imbas kembali,sepanjang musim exam…tangisan demi tangisan, keluhan demi keluhan…sesalan demi sesalan kerana usaha yang memang tak padan untuk imtihan…

Penat *sigh*…selalu rasa nak mengeluh setiap kali nak mulakan study..rase macam penat sangat dan tak mampu nak habiskan buku2 yang bersusun..kurang bercakap, kurang makan, asik berkurung dalam bilik menghadap buku walaupun kadang-kadang langsung tak dapat focus pada apa yang di baca kerana risaukan keputusan imtihan nanti…risau , takut, dan bimbang kalau2 tak sempat nak baca semuanya..berkali-kali terfikir untuk menangguhkan imtihan nie...


“patut ke?”

“Tapi nanti kalau tangguh terpaksa balik awal ke mesir”..

“mane tau tiba2 result ok je kalau tak tangguh”..

“kalau tangguh maybe boleh dapat result bagus, tapi boleh jamin ke dapat jawab dgn best?”…

“tapi kalau tak tangguh nanti mesti dapat result teruk,”.

“kalau tangguh, nanti kene pulun habis2 lagi, pastu kalau tetibe tak bagus resultnye, dah kene carry sampai tahun 2”

“ieshh..rase cam dah tak mau amek medic jek, tp nk blaja ape plak ekk, bisness cm best, amek psl computer pon best gak..tp camne nak byr duit JPA nie?? *haha,jauh btol pikir*

Pelbagai persoalan yang keluar dalam kotak fikiran.Mengimbas kembali, adakah sebelum nie aku tak berusaha? Ke aku ade buat salah kat orang tanpa aku sedar?

Dulu zaman sekolah, tak pernah rasa macam nie, tak pernah menangis-nangis time study…

Setiap hari, mesti bagi sms pada abah umi..berkali-kali minta di doakan.Mengadu macam2.Sampaila satu tahap, rase betul2 hilang konfiden..betul2 rase tak mampu. Sehari suntuk tak boleh study. Puas ahli rumah bagi macam2 semangat..sorry laa korang, time tu saya down gile..sory sangat ganggu korang study masa tu”…pagi tu, satu family bg sms..mengadu kat Pikah, pikah bgtau abah, ummi, suruh bagi semangat, kak farah pun sms jugak..macam2 semangat diorang bagi..*rase cam nak nanges plak skrg nie..huhu*…petang tu, tiba2 dapat call dr abah…dah agak dah, mesti abah marah punya. Abah marah untuk bagi semangat..mesti pelik tiba2 anak dia jadi macam nie, selama ni tak pernah pun buat hal macam nie.Abah bagi tips2 tenangkan hati dan bagi konfiden pada diri. Alhamdulillah, banyak membantu.


Chep, awak jgn mcm nie, selama nie awak yang bagi semangat pada kitorang, kenapa tibe2 awak jadi camni?”

“Chep, awak jgn ckp camtu, awak yg selama ni selalu tenang jek, takkan tetibe hilang semangat, nanti kitorang pun sama2 cuak”

“Chep ni diam jerk dr tadi , sympathetic laa tu” *yaa, tats rite!*


Syila, terima kasih banyak2 tak terhingga sebab teman jalan2 petang tu walaupun sibuk study…thanx ya..syila banyak tolong bagi semangat..walaupun kadang dia pun tak sedar yg die ter “bagi” semangat tanpa dia sedari. Syila ni orangnye sangat berdisiplin..hehe..konsisten dalam study. Bukan jenis study last minit. Rajin btol study…orang lain tidur, dia sibuk buat latihan. Bila terbangun malam2, nampak dia study, kita pun rasa tak nak tidur sebab nampak dia stady..thanx again syila!

Aisyah, thanx jugak sebab banyak ajar subjek biochem..sian aisyah. Asik2 layan kerenah rumatenye yang asik2 tak faham je walaupun benda yang simple..ni gara2 tak dapat focus dan asik fikirkan perkataan TAKUT tak pass…aisyah ni tyco subjek biochem…

Aimi, thanx gak..time b4 exam biocehem tu, banyak mengadu kat aimi. Duk kat katil aimi. Tengok aimi study.Saya rasa aimi paham keadaan saya time tu. Tats why aimi jadi pilihan.

Faty, kamu tak dilupakan..hehe..saya tahu aimi dan faty ade bincang pasal sy mase tu..selalu jugak mengintai faty stady..sebab faty nampak tenang je..tak de mengadu pape pasal study..tu yang duk mengendap camne faty ni study..faty..thanx gak ajar physio aritu,smpai sekarang still ingat apa yang faty ajar…

Radin.....terima kasih pada kamu! Walaupun kamu turut rasa apa yang saya rasa, tapi kamu nampak tenang aja …kamu tetap bagi semangat pada org lain..jangan menangis sorang2 ya!hehe..susah senang kita rase same2 laa…mesyie? *sejak bila suka guna kamu nie?huhu*

Suka sangat dengan sms dari hanisah syamila…thanx nisah sbb banyak bg semangat pada chep..sayang kamu!! Ni sms yg nisah bagi

“Ya Allah, insan ini lemah, maka Kau kuatkanlah. Dia meminta, maka kabulkanlah. Dia menuntut ilmuMu, maka faqihkanlah. Dia sgt saying pdMu,maka sayangilah dia. Dia yakin pdMu, maka KAU MAHA TAHU apa yang terbaik untuknya. Semoga kita sentiasa dalam redaNya. GUD LUCK chep. Rabbuna ma’ana..amin.”

Best kan sms tu??Sangat memberi makna..memang rasa nak nangis je setiap kali baca especially masa gila2 down tue…

Tak lupa untuk Kinah Sobri comel…sempat lagi buatkan kad untuk chep..siap ade lagu lagi..memang nanges laa time bace lirik lagu tue..thanx kinah…kinah banyak tlg chep…thn dpn kita beli kupon and makan nasi kat dewan tu sama2 lg yek??

Penghargaan yang tak terhingga pada semua sahabat..mungkin tak dapat nak mention semua name, tapi jasa korang akan dkenang smpai bila2…thanx korang..muuuahhh…hehe..thanx atas doa semua.Allah je yang maha mengetahui segalanya.Semoga rezeki kita semua dimurahkan olehNya..dia tahu yang terbaik untuk kita.

Penantian akhirnya berakhir..keputusan imtihan dah diketahui..syukur dipanjatkan pada Ilahi..Alhamdulillah dapat Jayyid Jiddan..bila fikir2 balik, rasa memang tak layak..memang banyak tak reti nak jawab..Dia saja yang tahu betapa resahnya hati ketika menjawab soalan2 exam tue..hanya mengharapkan makbul sahaja..tapi Alhamdulillah..syukur sangat2..Allah masih bagi peluang lagi..selalu berdoa supaya Allah bagi peluang..tak mahu suasana seperti exam haritu berulang..semoga bila dah naik tahun 2 nanti, dah tak main2 lagi bila study, tak mau tangguh2 bila belajar..tolong2 laa igtkan saya ye kawan2…

Hamdallah, hamdallah, hamdallah…syukur ya Allah…segalanya disandarkan padaMu..semoga cuti yang bersisa ni bermanfaat buat semua.*2 bln kire sise ke?*

Alhamdulillah, semua ahli beit ANONYMOUS SUITE, lepas raye kite balik same2…rindu btol nak nak beriuh-riuh, berhiruk-pikuk, berkucar-kacir ngan korang..hehe..yalla ya banat..bi sur’ah!!!!!hehe…Radin, pi jalan Aussie jgn lupe beli buah tgn ekk!hehe…selamat pulang ke Msia..brape hari je lagi tue..sabar yek!

Kepada mana2 sahabat yang terpaksa lalui dhur thani, selamat berjuang…pasti ada hikmahnya.Masih ada peluang.Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita mahu, tapi Dia bagi apa yang kita perlu...Kuatkan semangat, doa sahabat2 sentiasa bersamamu.Pohon laa pada Dia yang satu.Ini adat orang berjuang. Dia mahu jadikan hambaNyA lebih kuat. Allah tak bebankan hambaNya melainkan apa yang mereka mampu.Sepotong lirik yang sentiasa member semangat “harus ada rasa bersyukur, di setiap kali ujian menjelma..itu jelas nak membuktikan Allah mengasihimu setiap masa…………….hanya yang terpilih sahaja, antara berjuta mendapat rahmatNya”



Kesyukuran tak terhingga,

feeno_chep03@yahoo.com

7 comments:

asyila said...

salam chep..
huhu..terharu la..senanye kan,kite sedih gler biochem kite terok..kite yg mengajar sket2 kat korg,kt yg lg terok..huhu..masa biochem wrtitten, kite mmg tak sehat..dats why mlm tu makan norgesic pengsan 8 jam..haha..masa oral biochem plak,kite demam..huhu..

chepingu @sharifah?? said...

ala syila..
ok ape result tu..
biase laa tue..
Allah nk uji sket je..
sakit2 pun akhirnyer excellent gak kan...syukur...
thanx arr ajar apoptosis aritu..
haha..hari yg penuh tragis...

asyila said...

hmm syukur~
same2..
ujian Allah nii mmg banyak bagi pengajaran~
banyak hikmah yg tersembunyi..kan3..
huhu

cairo boy said...

salam...
hukhukhuk..abis sekotak tissue aku bc entry ko ni chep....hurm,xpelaa...wut done is done ryte...ubahlaa ape yg perlu..nasihat utk diri aku gak ni..besa aa..lagho je mmnjg kat sane...stdy pun ngok ngek jerk...last2 allah nk uji dgn jayyid jiddan...mybe Dia soh kite stdy lg hard kot...utk dptkn yg lebih baik...insyallah..

chep said...

paan~
haha..diriku menangis dulu bkn sekotak~sampai abes stok tisu kat kdai ammu tu..huhu
yup..kite jdkn sbg pengajaran..
go go..kite kejar mumtaz~
dgn usaha yg sungguh2...
insyaAllah

aimi jamaludin said...

chep!!!
lame btol tak dtg blog chep
haha
(konon2 gaya cikgu yg sibuk gler)
alhamdulillah chep,
result kite semua ok..
next year kene lebih disiplin
untuk dptkan yg lebih baik juga
thnx jugak sms yg chep bg kat kite tuh
time lepas physio b4 histo
haha~
waktu kritikal kite ialah itu...
thnx byk2 chep..
sungguh,
kalau kite berjaya tuh, bukan nye sebab saham tu semuanye dari kite kan?

chep said...

yup mi.. x semua saham tu dr kita..
kalo nk ikutkan usaha..
mmg x layak nak dpt result cm tue..
alhamdulillah Allah bg kita peluang..
rindu sgt nk jemaah ngan korg semue..isk..isk..
kite usaha btol2 taun 2 nie dan taun seterusnya..
ni mungkin Allah nk uji kite..
huhu/..semoge kite ni bkn hangat2 najis ayam jerk....hehe..insyaAllah..