Tuesday, March 8, 2011

Allah tak izin

1) Join kem anjuran JPA dekat Bukit Sagu

2) Balik naik flight ramai-ramai dengan student JPA yang lain

3) Tak bagi berjalan-jalan bergembira di luar rumah

4) Makan kena berpantang

Sekarang ada 2 penyakit. Satu thyrotoxicosis tu. Tapi ni cerita lama . Yang latestnya kena demam campak (chicken pox).

Kita tahu, penyakit ni penghapus dosa. Allah nak bagi peluang hapuskan dosa. Tapi kadang-kadang rasa malu, sebab banyak penyakit, maksudnya banyaklah dosa. (tafsiran sendiri). Penyakitnya pula jenis yang bukan boleh baik 2-3 hari. Bila fikir-fikir balik, maki diri sendiri. Allah bagi sakit, supaya peluang nak muhasabah lebih. Lebih dekat dengan Allah. Lebih banyak boleh hapus dosa. Mungkin Allah nak ingatkan , sebab saya mudah lupa. Bukan semua orang ada peluang yang sama, kan? Maka, sila bersyukur. Umat islam kan unik, bila mana mendapat nikmat, dia bersyukur. Bila mana mendapat bencana, juga dia bersyukur.

Juga, kita sepatutnya sungguh-sungguh beriman dengan ayat-ayat Allah.

"...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.[2:216]"
Ya, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Terbaik untuk iman kita.

3 comments:

putih said...

syafakillah ukhti.

May you find comfort in knowing
many of us are caring about you
and we hope good health will be
restored to you soon.

If knowing that someone cares
helps the healing process...
then you should be
feeling better already.
because we all do care. :)
Get Well Soon
syafakillah.

(saya google kata2 ni sbb sy x puitis mcm kamu)

ふあなチン said...

salam wbt. akak tahu, akak ni bertuah sgt2x. sebab kita semua hakikatnya 24/7 diuji, tapi tak semua y rasa dirinya diuji, hanya org y diuji mcm akak je y boleh rasa diri tu sdang diduga Tuhannya. macam akak sendiri ckp y akak rasa Tuhan uji sbb rasa diri sndiri byk dosa dsb kn, kte yakin mesti waktu ni akak akan muhasabah diri dan akan terus thabat utk menjadi y lebih baik untuk-Nya kan? bertuah nya akak, cemburu sgt :) kdg kdg orang yg tak diuji dgn kesakitan, kesedihan, keperitan ni ingat Allah ni tak uji dia = dia tkde masalah hbungan dgn Allah = dunia mcm dia y punya so orang tu akan lupakan Allah. sedangkan waktu tu Allah menguji dia dgn nikmat y byk, tapi sikitnya manusia mampu berfikir. *of cse la ckp kt diri sndiri :(

teringat pulak kisah, dulu ada seorang hamba mengeluh bila dia ditimpa ujian, dijawab Allah.. apa yg Dia uji tu adalah kerana Dia mahu hambanya itu naik ke atas satu tingkatan lebih hampir dengannya, kerana tanpa ujian y diberikan Allah itu, amal y dilakukan oleh hamba itu tidak dapat menaikkan maqamnya utk lebih dekat dgn Allah.

dugaan tu semuanya indah kan? bertuah sangat akak :)

semoga terus kuat!

wallahualam, assalamualaikum.

*sorry ayat tak tersusun...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)