Friday, September 11, 2009

Anonymous Suite

Tiba-tiba kenangan lama menjelma. (ecehhh)
Puasa di mesir tahun 2007.
Lokasi : No 32, Building 101, Mugawarah 2, Old Cairo, Egypt. (eh, mugawarah 1 ke 2 kite ni?)
pesanan : tu alamat rumah lama ye, tak yah la cuba2 nak datang =P

Perhatian kepada anonymous suite atau nama barunya Beit el-anonymous,
Ingat tak puasa kita masa 1st year dulu?


Siapa ingat kita dengan sangat semangatnya memasak moreh hampir setiap malam?

Siapa ingat kita makan mee hoon goreng sebungkus tapi tak cukup?

Kita makan daging burger masak apa entah ?


Siapa ingat kita buat air petang2, pastu ais dalam plastik tu kita ketuk macam mana?
Hehe..nasib baik tak pecah dinding rumah, siape lah tukang ketuk tu?

Suka betul makan mahlabiah, beli banyak2, pastu last2 banyak yang dah tak boleh makan.

Siapa ingat bestfren aimi? hehe =D (tiada bestfren aimi dlm gambar ni ye)


Ingat tak kita dulu rajin buat kuih, karipap la, cik mek molek la. Huh, best2! Rajin ye korang ni.



Poyo2 hantar salam perantau kat utusan. Macam la lama sangat tak balik malaysia.


Semangatnya kita, sahur pun ada jadual masak. Kadang2 je makan nasi lauk serunding, kan?

Ingat lagi kita habis terawikh then stay kat surau untuk tadarus? Ingat tak ada sorang budak kecik tu yang suka sangat kacau kita masa tadarus?

Sekarang? Semua pakat lari balik malaysia. Bila lah nak merasa puasa kat mesir lagi ni....
InsyaAllah satu hari nanti nak puasa kat mesir lagi.
Memang sah, puasa kat malaysia memang tak sama puasa mesir.
Mesir banyak ajar erti kesederhanaan. Erti sebenar ramadhan.
Tapi kan, sekarang kat malaysia pun dah ramai je orang yang baca quran kat merata-rata. Walaupun tak sehebat mesir, tapi biah tu dah mula ada. Alhamdulillah, semoga tak lama lagi ramadhan di malaysia akan terus hidup dan hidup.

Jom kejar malam seribu bulan!

7 comments:

Fathy said...

gambar saya sgt tembam dn tidak macho ok

kenangan puasa dan raya di sana,takkan lupa selagi nyawa dikandung badan

p/s: chep,Gong cHan sudah pergii

:((

aimi j said...

salam chep!
betol2 teringat ni. memg kelakar, balik je tarawih,sibuuuk semua nak mkn moreh.tp tadarus tu paling best.tadarus kat gami' syafi.sbb takut kalau tadarus kat umah, tak sempat pulak nak khatam nanti.heheh.

bestfriend aimi yg sedih.dan takut jugak kan.(eh, mula2 die tu bestfriend syila laa)

bila dah naik second year, takde dah nak buat2 kuih kan.mungkin sbb kita dah ada tenet kat umah.

sama2 kejar lailatulqadar!iA.

aimi j said...

eh lupa pulak, kita mugawarah 1 la chep.

sharifah syahirah TSM [chep] said...

faty macho? ke ayu?
hehe..tembam2 tu comel...
eh, mane pergi gon chan?
ape jd?

aimi...
ohh, best fren syila ekk mule2?
a ah la..bru igt..
die siap gigi biru lagu faizal tahir lagi kan ngan syila...huhu...
bangga faizal tahir kalau tau tu..

kalau cmtu, mari hapuskan tenet!!
=D

ai said...

bestnye time duk kat fustat...

time pose, dah la br sampai

xde pengalamn memasak (main bantai jek...haha)

harapnye dpt pose lg kat mesir..amin

c's said...

:D

:D

:D

chep, jom balik anony jom

:D

fathy, ala.. tinggalkan je gong chan tu.. beli latest compaq 12 inci .. baru 2.7 k :D

sharifah syahirah TSM [chep] said...

ai... =D
mmg best, nak2 sebilik ngan aisyah..hehe...


cik din...
mst la sy akan pulang ke kg..
di situ sy dibesarkan selama di egypt nie....
=D
=D
=D