Tuesday, June 16, 2009

Untuk kita

just a short update~

ummu ammar berkata ‘ makcik bersyukur ammar meninggal ketika hendak membuat program untuk mengeratkan perhubungan sahabat2 gen 6 yang dikatakan semakin renggang.. amar mahu sahabat2 beliau kembali sedar dan bersatu semula.. ammar ambil medik tetapi kalau ammar tidak melakukan semua perjuangan dakwah apa yang ammar akan bawa ke kubur? Ammar tak boleh bawak medik ke kubur tetapi ammar membawa dakwah dan ammar mati syahid makcik yakin ammar meninggal ketika sedang berjuang fisabilillah ketika belajar..” dipetik dari SINIHampir seminggu arwah meninggalkan kita, tapi cerita tentang arwah masih tidak surut. Setiap hari blog-blog dipenuhi kisah arwah. Kagum dengan ummi ammar, betapa tabah dirinya. Berjaya mentarbiah aulad(anak) dengan baik. Ya, aku nak jadi seperti ummi ammar, mentarbiyah anak-anak dengan landasan Islam. Dengan dakwah. Semoga Allah berikan kami semua kekuatan. ameen ya rabb~


Ya, bagaimana nak jadi sehebat ummi dan ayah arwah? Nak jadi sehebat arwah? Itu yang perlu kita teliti. Bukan hanya menangis tak henti-henti menangisi pemergiannya. Tiada guna mengeluarkan air mata berliter-liter kalau hanya terkenangkan memori. Muhasabah diri. Perbaiki kekurangan. Memang benar arwah dah tinggalkan satu level yang tinggi kepada kita, manusia yang hidup. Sudah, kesat air mata, teruskan perjuangan. Dakwah takkan terhenti, tarbiyyah perlu berterusan.


Kepada sahabat-sahabat terdekat arwah dan warga gen6, tabahkan hati. Teruskan perjuangan. Kami tahu kalian orang yang paling terkesan dengan pemergian arwah. Menangislah sekadarnya. Hak mata untuk menangis, hak hati untuk sedih. Teringat kisah kewafatan rasullullah. Bagaimana sukarnya saidina Umar menerima hakikat itu. Pernah bayang peristiwa itu? Pastinya lagi pedih. Umar si gagah perkasa pun mengalir air matanya. Inikan kita manusia biasa. Apa-apa pun, memang setiap yang hidup pasti akan mati. Itu pasti dan realiti.


Dan tibalah waktu ajal bertamu

Penuh ketenangan jiwamu berlalu

Linangan air mata syahdu

Iringi pemergianmu

Oh sukarnya untuk umat menerima

Bahkan payah untuk Umar mempercaya

Tetapi iman merelakan jua

Bahawa manusia kan mati akhirnya....0 comments: