Thursday, June 25, 2009

Misteri 2.50 pagi

Exam medic untuk tahun 2 dah habis, alhamdulillah ala kulli hal...Teruskan berdoa dan bertawakal. Teruskan dengan bekerja untuk urusan lain. Banyak tanggungjawab lain yang perlu diselesaikan.
Bagi yang bakal pulang ke malaysia, selamat pulang. Doa banyak2 ketika bermusafir. InsyaAllah.

Berita baru...
23 jun 2009....
2.30pagi...
Chep tersengguk-sengguk di depan laptop di bilik study, tak mampu lagi membuka mata untuk menjawab soalan oral pass year (credit to senior2 yg buat usaha kumpul soalan2 ni, sepanjang oral memang guna soalan tu untuk study)
Sebab rasa memang dah tak boleh tahan mengantuk, terus melelapkan mata di ruang tamu, meninggalkan Iylia sorang2 kat bilik study. Orang lain pun semua dah syahid.

2.50 pagi....

" Chep, chep, bangun, ade orang ketuk pintu ngan tekan loceng tu"
Chep bingkas bangun, tersentak. Mula-mula ingat nak biar je, mst hilang jap lagi. Tapi tiba2 berbunyi lagi loceng tu. Dan bunyi lagi, diikuti dengan ketukan bertubi-tubi. Sympathetic la time tu.

" Chep, pintu tu tak kunci!" pintu balkoni pun, pintu bilik depan pun.

Aduhh...ini kes serius nie! Lantas chep dan iylia bangun mengambil kunci dengan senyap. Iylia masukkan kunci ke tombol pintu. Buat satu pusingan, tiba2 loceng dipetik lagi. Pintu diketuk lagi. Berlari kami ke bilik depan. Meninggalkan kunci dipintu. Tapi meninggalkan kunci lebih selamat dari tarik kunci tu. Lega la jugak. Masuk bilik, duduk tenangkan diri, baca ayat kursi, baca 3 qul, mohon perlindungan Allah dari makhluk yang berniat jahat.


3.10 pagi...
Sekali lagi pintu diketuk, kali ni lebih kuat. Cuak bertambah. Teringat tingkap bilik study yang sgt senang untuk dibuka. Tapi syaratnya kena terjun dari sutuh untuk sampai ke bilik study tu.
" Ayu, bangun la yu, ada orang ketuk pintu tu". Nasib baik ayu bangun, dah 3 orang yang berjaga, rasa lebih berani. Ada cadangan pergi ke dapur untuk cari apa2 senjata nak lindungi diri. Kami bertiga terhendap-hendap ke dapur. Lampu langsung tak dibuka. Laci ditarik perlahan-lahan. 3 pisau kami ambil. terfikir waktu tu macam dalam movie plak Kami masuk bilik depan balik, duduk menenangkan diri. Menanti dengan penuh debaran. Memang terus diabaikan bunyi2 loceng dan ketukan tu.



3.30 pagi...
Keadaan yang tadi senyap sunyi kini kembali riuh. Anjing dah start gaduh2 balik rutin anjing2 di sini gaduh malam2 sambil duduk atas kereta orang . Suara lelaki2 arab yang suka buang masa main game kat kedai bawah kembali kedengaran. Dalam masa yang sama terdengar bunyi enjin motor dihidupkan. Jiwa rasa lega tiba-tiba. Disebabkan dah nak dekat subuh, jadi kami berjaga menuggu azan. Buku depan mata, tapi baca tak paham pape. Pengalaman betul.

Hypothesis .....
  • Saya duduk diam2, pikir2 sapelah agaknya orang tu. Saya yakin mmg orang, bukan makhluk lain. Orang tu bukan rakyat malaysia, sebab kalau malaysia mesti akan cakap ape2 mase ketuk tu.
  • Dia bukan perempuan, of coz.
  • Dia bukan pakcik atau makcik rumah bawah.
  • Ada yang berpendapat orang tu mungkin nak cari kawan dia yang menyewa kat sini dulu.
  • Saya punya pendapat, orang tu adalah orang yang delivery apa2 makanan. Rasanya memang ada je kedai yang delivery service 24 hours. Pastu sayangnya dia salah rumah.Sebab tu dia sungguh2 ketuk sampai dekat 40 minit. Sebab dah jadi tanggungjawab dia pastikan makanan tu sampai pada orang yang order. Lampu luar kami rosak, so gelap. Jadi dia pon tak nampak no rumah. Huhu. Boleh terima pakai tak?
Kesimpulan.....
  • Sila la kunci rumah anda tak kira masa. Mmg kebanyakan kita ni tak kunci rumah kan? Pintu kat balkoni terbukak luas kan bila malam? mengaku je la....
  • Sebelum tidur, baca la apa yang patut. Al-mulk ke, atau apa2 aja yang sesuai. Kat asrama dulu hari-hari boleh baca, kenapa kat sini tak boleh? Mari kita berusaha!
  • Bila baca mathurat lepas asar tu, jangan baca main2. Jangan baca je sebab dah jadi rutin. Fahamkan maksud, hayati, mintak betul2 dengan Allah. InsyaAllah diri kita akan dilindungi.

7 comments:

sEeKeRZ said...

kak chep..alhamdulillah la xde apape jadi..Allah syg~

cuak bace..meremang bulu roma..baik2 la duduk tmpt or tuh..Hr 2 rumah trbakar..iema lak hempon ilang org curik..huih~

sYazAnAsRaH said...

boleh wat drama nih..haha

:::cebisanhatiku::: said...

Salam..wah..misteri btoi kisahnya.cuak2..kalau kat malaysia tu..em..paham2 la...xde dah ketuk..mesti kene pecah...nauzubillah..mohon dijauhkan..insyaAllah.
huhu..terasa lak pasal kunci2 pintu ni.sebab kami kat sini..emm..umah kami jela..memang xpernah pon kunci pintu time malam ke.time g sekolah ke..time xde kat umah ke..tyme balik msia je kunci sbb balik lama.huhu..selain tu tak penah.sebab ingat orang jepun ni baik2.xde pecah2 rumah..tp mmg betol pon.huhu..memang xde pon.paling teruk pon stocker yang curi pakaian dalam je..tu yang rasa selamat.hehe...
besar pengalamannya tu ek...
hati2 la pasni ek...
lagipoun umah u all da jadik RI kan?..eh..btoi ke...huhu...

tahniah jugak sebab da selamat habis imtihan.

salam ukhuwah dr sy dr Bumi Sakura.
~nikki~

sharifah syahirah TSM [chep] said...

to intan....
alhamdulillah...
hehhe..
kalo intan baca meremang bulu roma,
ktorg yg alami ni xtau la nk ckp ape...
seronok la gak, pengalaman... =D

syazana....
haha..tau xpe...
sronok gak maen pegang2 pisau nie...

sharifah syahirah TSM [chep] said...

kak nikki...
salam ukhwah jugak utk akak...
akak pun kne jage rumah n diri akak baik2 kat bumi sakura tu...
manusia ni kita tak tahu...
tp tu la..
pernah gak dgr org citer yg org jepun ni mmg xbuat keje2 cm tu..
mst rase secure je kat sane ...

nak pegi jepun...
nak pegi jepun....
heheh..
ade rezeki nnt kite jumpe eaa..
mai la dtg mesir nie...

[amiza a.malik] said...

goda kak nik tu dtg mesir chep.aku tak jaya cairkan die =P

:::cebisanhatiku::: said...

haha..lawak2..gelak guling2 akak dengar ayu cakap gitu.
kite tengok sapa yang goda sape...
haha...
mai la datang jepun....
rugi taw tak datang..
kalau datang..ley jumpa akak..haha...

chep bawak satu rombongan kapal pon boleh...

ayu..jangan jeles ye..akk rase nak g jumpa chep cuti ni..haha..~~~