Saturday, April 4, 2009

Dr. Olfat comel :)

Salam untuk semua

Hari ni exam biochem, 20 soalan MCQ, 10 markah. Macam biase, bile exam, naik ke dewan lebih awal dr waktunya. Tapi hari ni, rasa mcm lambat walhal biasa je. Naik dewan, rasa confuse sebab lengang. Biasanya budak arab berduyung-duyung (ke berduyun-duyun?) naik atas. Adakah sy terlambat?~ Tak, mereka yg awal, sy biase2 je, percayelah.

Masuk dewan, jenguk tempat biasa, tak ber"orang" walaupun seorang. Dah pindah lokasi rupanya. Terus jadi confuse mane meja. Cari org yg sepatutnye duduk keliling sy, yup, npk siti noor, tapi jiran sebelah dh tukar orang. Kat kerusi sy masa tu ade shamilah, beliau menumpang duduk di situ sambil berbincang dengan siti noor. Disebabkan shamilah duduk atas kerusi, maka sy duduk la di ribaan shamilah. Turut berbincang. Tiba2, muncul Dr. Olfat Shakir yg jadi kegilaan ramai, dan duduk pula di ribaan sy. Huhu. Sangatla comel Dr. Olfat. Beliau pun tergelak. Sbnrnye die beliau nak suruh kami duduk kat kerusi masing2 kot. :D Kepada peminat2 Dr. Olfat, harap anda sekalian tidak kecewa. Perhatian kpd yg x knal Dr. Olfat, beliau merupakan seorang wanita ye, pernah mengajar kami biochem satu ketika dahulu dan beliau sangat hebat. Beliau ade website, tapi dh lupa plak ape linknye.

MCQ 20 soalan, 20 minit. Disebabkan itu, kelihatan berduyun2 manusia keluar dalam 5 minit yg pertama. Hebat.Maka, dlm satu minit 4 soalan. Agak2 suasana mcm ni ade lagi tak masa final nnt ye?hmm... Hari ni sy cuba menghabiskan 20 minit dalam dewan. Tapi tak berjaya. Dewan dah lengang, kesian plak doktor2 mundar-mandir di keliling kami untuk mengutip kertas. Habis exam, terus pergi pasar. Balik pasar rasa cam nak pitam. Pemandangan jadi blur2 skit, kelabu2. Tekak kering. Kedai jual tak wujud plak kat situ. Maka, niat untuk balik nak tremco dibatalkan sebaliknya teksi jadi pilihan. Dah lama tak rasa perasaan nak pengsan tu. Kali pertama pengsan masa f4, masuk perbarisan hari sukan. Seharian sibuk uruskan mcm2 urusan, sampai tak makan. Dah la duduk depan, tiba2 jd blur2, terus gelap. Sah, pitam untuk kali pertama seumur hidup.

Dah. Tak tahu nak cerita apa, hilang idea. Ini hanya cerita biasa manusia. Tiada yang luar biasa hari ini smpai waktu ini. Teringat sesuatu. Manusia suka menyibukkan diri dengan rutin yg sama untuk dirinya sendiri. Adakah kita akan biarkan hidup kita ni berputar macam tu aje? Hari2 pergi kelas, atau pergi kerja, pastu makan, pastu solat cukup 5 waktu, pastu tgk2 tv, baca surat khabar, pastu tidur. Pastu esok pagi ulang balik perkara yg sama. Hujung minggu pergi shopping skit2. Bosan. Rasanya orang yg hidupnya mcm ni, tak beri kesan pada dunia. Dia hidup pun tak effect orang, dia mati pun tak effect orang. Sebab hidup hanya untuk diri sendiri. Umpama lebihan2 dunia. Hidup hanya untuk diri sendiri. Kebahagiaan sendiri. Mungkin bukan semua, tapi sebahagian besar. Macam robot. Sampai masa bateri habis, atau suis ditutup, maka tamatlah riwayat hidup si robot. Kembali pada tuannya. Ini hanya muhasabah diri yg ingin dikongsi. Sama2 kite buat persediaa untuk mati. Mati tu pasti, akhirat tu pasti. Dunia ni hanya satu kemungkinan yg belum pasti. Sanggupke nak korbankan satu kepastian demi satu kemungkinan? sama2 muhasabah.

Saya tertarik dengan entry terbaru saudari Iman Dashuki. Boleh klik untuk baca entry terbaru di situ. Bahasa yg digunakan amat tersusun. Kemas. Iman ni mmg penulis yg hebat sbnrnya. Cuma beliau agak sibuk, jadi kurang menulis agaknya. :) Kan iman? Sebelum nak buat tanda titik yg akhir untuk entry ni, sy nak share ayat ni, dapat dr email yg difwd saudari shamilah :). Best, sgt sng difahami, dan best kalau dapat aplikasi, sama2 kita cuba, insyaAllah

Ambillah waktu untuk berpikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu membuat hidup terasa berarti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Gunakan waktu sebaik mungkin, karena waktu tidak boleh diputar kembali.

7 comments:

cairo boy said...

haha..kejadian tu berlaku kat depan mata aku...

lawak sungguh..

doctor tu muka manis je...

pandai berjenaka pulak..

hehe...

untung chep dpt 'berkat' dari die..
hehehe

cairo boy said...

Haha..

benda tu berlaku depan mata aku je chep...

lawak sungguh,tergelak je aku mase nk start exam tu td...

untung ko kan,dpt berkat dari prof sebelum exam...mesti leh jwb sume kan td...

hehe

anisahshamilah said...

huhu~

btol2!!!
sgt comel dr!!
terkejut gaks..
kire kite pon dpt berkatla kan chep??

chep, jge diri leklok...
jge kesihatan tau...

oh yer, sbnrnye email tu teha yg wat, tpi de xde yahoo group, so pkai kitenye..

asilah said...

salam chep
bertuah chep..
dr olfat duduk ats dia..hehe
tym biochem td,dia ajr kitorg kat ats
best sgt2...
jgn jeles...huhu

nway chep,jaga kesihatan yer!!

sharifah syahirah TSM [chep] said...

paan...
haha...tu la..comel btol dr olfat..
xtau arr ngan bdk arab die bleh gurau cm tu ke tak...
berkat2~ :D

milah...eh..nisah...
yaaa...kite ngan kerusi tu sme2 dpt "berkat"..haha..
thanx nisah..
len kali kite buat lagi ye~ ;P

sharifah syahirah TSM [chep] said...

salam asilah~
hmm..nice nime..
i think i'll use dis name to call u after dis~ hehe...

ktorg kat bwh blaja ngan dr. mira..
klaka btol..
die nak sgt ajar klass pmpuan je..
die kate die fight to teach girls..
but they said "enough wif gurls"
haha..die di punish agaknye sbb asik lupe amek kedatangan klas korg...
td siap ade pakcik dtg igtkan die suh amek kdtgn....

ok..kim salam kat dr. olfat...
hehehe..

same2 kite jage kesihatan okay...
bwk la bekal air dr rumah...
air sgt diperlukan di musim ini

anisahshamilah said...

huhu~

dr amirah ingt lgi name 2 drpd 3 org bdk malaysian yg wat presentation thn lpas..

tpi de lupe name sorg...nk tergelak jer bila dia ckp camne sy blh lupe nama dia..hehehe~

2-2 pon best!!!!!