Thursday, March 19, 2009

Dia pergi meninggalkanku :(

salam sayu, salam pilu...

mengalir laju je air mata time nak buat entry ni~isk...isk

panjang kisah harini...
pagi2 dapat call dr pejabat pos, bgtau suruh pegi pejabat pos ramsis, ambil barang dr msia. Mmg ummi nak pos barang, tapi tak tau pulak ummi dah pos. Tanpa ragu2, lepas zohor keluar ke ramsisi naik metro. Jalan2, cari pejabat pos, tanye orang. Jumpe satu pejabat pos. Malangnya pejabat tu setingkat, sedangkan ammu yg tepon tu cakap kene naik tingkat 4.Maksudnye kami salah tempat. Memang bukan pejabat pos ramsis pun walaupun kami berada di sekitar ramsis. Kami bertekad nak naik teksi untuk cari pejabat pos ramsis. Tapi, pakcik tu tolak, die cakap dekat je, die tunjuk arah. Maka berjalan lah kami..sampai akhirnya, naik ke tingkat 4.

Cari2 barang, tak jumpa. Yang jumpa nama saudara Talhah Mustafa je yg dr msia. Cari lagi. Cari lagi. Akhirnye bile cek brg talhah tu, sy dapati no telefon yg tercatat kat situ mmg no sy. Huh. Kecewa tak la. Tapi such a kebetulan. But nope, takde yg kebetulan dalam dunia ni. Semua Allah yg rancang. Sy pulang bersama aisyah dengan tangan kosong. Tapi puas hati sebab tangan mmg kosong, tapi byk perkara lain yg sy dapat. Semua ni aturan Allah. Balik rumah terus cek direktori, sah, no talhah ngan no saya bexa pd satu no je..sy no 0 die no 8~ no wonder laa..

Nak jadi cerita, lps tu terus telefon rumah. Borak ngan syahmi, diikuti ummi. Mula2 tanye pasal barang, rupenye mmg x pos lagi. Takpe, jgn kecewa. Boleh hidup lagi tanpa barang2 tu. Tetibe ummi ckp camni..

"Hmm..ummi ade benda nak cakap ni, tapi abah tak bagi cakap, tapi xpela, ummi nk ckp jugak"

"haa? nape? ade ape?"

" Kucing awak tu, kena langgar...."

" Kucing? sape? pingu ke ultraman 3?

"Pingu laa..kena langgar petang tadi.....sedih ummi, ummi pun nangis"

".................." maka suara tersekat-sekat dan tersedu-sedan. (tgh bergenang lagi air mata masa taip ni)

Ummi cakap xpelah, dah sampai masa dia. Semua akan mati. Ummi pun akan mati jugak nanti. Same je semua makhluk. Abah tak bagi beritahu takut awak sedih. Nanti tak boleh study pulak. Tapi ummi rase baik ummi bagi tau je.

Abah akhirnye bersuara kat telefon, nak happykan anaknye, abah cerita ade kucing baru warna putih mcm justin ngan pingu gak, mata biru means spesis siam jugak cm pingu n justin. Name abah bagi samsons. Dari cerita abah, nampak abah sungguh2 nak jage kucing tu, nak bg sy kwn baru. Thanx a lot~

Pingu kwn baik sy. Dia yg teman sy duk rumah. Pagi2 bila jemur baju, die yg akan ikut sy pegi ampain, panjat ampaian, buat akrobatik kat situ. Dia yg teman saya pegi sapu sampah kat luar rumah. Dia yg suke kejar sy ke dapur. Dia yg suke dtg kat sy bile sy mkn. Dia..dia,..n dia...

Blog ni, sempena nama Pingu walaupun gambar utama adalah gambar justin. Bagi adil. Takpe lah, Allah nak ajar sy sesuatu. Memang sy menangis, tapi bukan meraung. Tak tahan sebak sebab mmg lama sy bersama pingu. Kite jumpe kat syurga ye pingu? :D. Saya slalu ckp ngan pingu n justin, suh diorg doakan sy. Sbb ade ustaz ckp, haiwan boleh doakan kita. And mmg ade hadis yg haiwan dan seluruh makhluk langit, bumi, laut akan doakan manusia yg menuntut ilmu. Maka lps nie, sy kene borak2 ngan kucing lain plak, supaya doakan sy. Huhu...

Berundur dulu. Ingat chepingu slalu~ dunia hanya sementara...mati itu pasti, hanya menunggu masa.sekian~

17 comments:

misz*meza said...

salam~
chep..
saye pn da nk nanges bace..
hurm..sdey sgt..
:(

insyaallah~
pingu slu je doakan tuannyer..
cz jge die ngn baek slme neh~
^^

Anonymous said...

chep, sbr ye..insyaAllah, chep akn jumpa pingu d sana...jgn sedih2, byk g kucing kat cni..ingat, DUNIA HANYA SEMENTARA..uhibbuki fillah chep !!!

sofi al-muqri' said...

sabar ya~
maaf mencelah~

sesuatu yg ELOK pd pandangan kita mungkin sebenarnya TIDAK ELOK buat kita..

sesuatu yg TIDAK ELOK pd pandangan kita mungkin sebenarnya ELOK buat kita..

'ala kulli hal..
innalillahi wa inna ilahi rajiuun..

ALLAH Maha Mengetahui~

BUDAK tanjong said...

chep pingu mati.kesian nye..beselah tu..ak pun dah byk kali kucing ak mati.kite terime jelah..setiap yg dtg pasti akan pergi dan akan ade pengganti..jgn sedih ye chep..ak paham perasan pencinta kucing cam ko.

~alhuda~ said...

cheppp jgn cedey2 sgt eh
huhu

princess said...

salam takziah..

cairo boy said...

waaa...
chep..sedihnye..
aku tau ko dgn justin tu dh cm kwn baik...
aku pun terkesan gak laa..even xde kucing...
smpi ko ngs eak..msti hebat friendship ko n justin...
xpe2,allah dh tkdirkan die utk mati..
kat syurga nnt,die tggu ko...hehe...
jgn sedey2 tau...cheer up...
samson pun samson laa,janji ade kwn kan chep...
hehe...
salam takziah dr aku...
jgn smpi xleh stdy lak..huhu

estudiante said...

takziah chep..

erkk,cairo boy,bukan justin la tapi pingu..

nampak tadi ketabahan chep!tkpe chep,yg pergi akan pergi kan.even nanges dgn air mata darah skali pon,die ttp meninggalkan kt.

jangan sampai tk bole study plak ye chep~

kt penah tgok cmne chep manje gle ngan pingu tu.chep mmg pencinta kucing~

ada hikmah chep apa yg jadi since pagi tadi. :-)

Mrs. Adz said...

kak de..sedihnya..nangis baca ni..even kak farah tak suka sangat kucing tu,tapi tahu awak memang sayangkan dia..sabar k..kita cari kucing yang lain..take care..

nagaliar said...

chep ilang kucing eh?...takziah le...erm try2 le carik anak naga lak...rasenye sure kete x berani langgor die...nanti x psl2 kena sembur api...hu3

Fathiyyah said...

chep,susah hati fathy tgk chep muram sejak semalam.

jgn berduka lama-lama chep.hakikat sesebuah kehidupan,dia akan pergi juga bertemu dengan Maha Pencipta.

Chep,kuat2 aja ya. fathy tahu,pingu sayang sangat chep..

Fathiyyah said...

chep,susah hati kite tgk chep muram sejak smlm.

sejak kat intec lg,jadi roommate chep,chep selalu cerita ttg pingu.
sayangnya chep pada pingu

fathy tahu, pingu mesti sayang sgt kat chep

hakikat sebuah kehidupan,ia tidak kekal dan akan pergi. bertemu dgn Maha Pencipta.

chep,tabah tabah aja ya

cairo boy said...

haha..sori,bkan justin ea...
pingu..
hehe...

emhoho said...

.....
='(

ak phm perasaan itu!!
manje ak pon tataw ape citer..

hifzul_islam said...

yg hidup psti akn mati...b'siap la utk bekalan d hr sane nnti...btw, klaka la name kucing 'ultraman 3'...

sYazAnAsRaH said...

chep..
aku pon cdey~~
even,
slalu lari2 bile dtg umah ko,
tp,
stil cdey pingu da takde~~~

sabar,k??

anisahshamilah said...

cheppon!!

i'm sure rite now u're feeling much2 better!

huhu~
xtau nk komen ape2, kalo dtg awl2..so, dtg bile chep dah ok skit..

xpe ek chep, biar dia pergi dl...
pingu mesti x suke kalo chep sdey2,
so chep kna hepi2 sll!!