Wednesday, December 31, 2008

Rindu nak pergi PREP malam~jom!


Salam...

Tibe2 rase rindu kat sekolah. Rasa nak pergi PREP malam, nak pergi makan kat dewan makan, nak pergi riadah petang2 kat sekeliling sekolah...serius!! nak balik sekolah...(aisshhh..semangat nak kembali ke sekolah tibe2 muncul, kalau bdk2 sekolah, mst rasa malas nak mulakan sesi baru kan??)

Betul ckp cikgu sy yg comel, Mr. Saravanan... Dulu masa form 5, sy pernah keluarkan statement bhw sy tak sabar nak habis sekolah, nak masuk universiti la kononnya.

" Awak tgk la nnt chep, bile awak dah habis sekolah, mst awak menyesal punye, mst awak akan igt kate2 saye nie"


Tat's rite sir!! Sy suke pakai uniform sekolah, sy bangga pakai uniform sekolah, sy happy pergi sekolah pakai beg sekolah, sy suka pakai nametag@ kad metrik, sy suka merayau2 kat bilik guru. haha. Nampak sangat sy SKEMA kan? Kalau tengok tag2 yg sy bg org lain buat, mmg rata2 akan ckp yg sy SKEMA. haha..xpe2, sy x kesah, x salah jd skema kan? Dulu sy akui, sy skema, skrg?? sy x sure...sebabnya skrg hidup dah takde peraturan mcm kat skolah, so tak dapat nak judge, pape pun, sy rase sy kurang disiplin terhadap diri sendiri skrg....hmmm...

Dulu kat sekolah, takut betul sy bile bertembung dengan cikgu Safiah (GPK Hal Ehwal Pelajar, merangkak Ketua Warden, merangkak guru pengawas). Huh, bile npk je cikgu, sy mst nak larikan diri, takut dihujani pelbagai soalan tentang sekolah, asrama, bilik pengawas, kebersihan, etc. Bile ada je utusan yg memanggil sy ke bilik cikgu, mst jantung dah mcm nak luruh, mempersiapkan diri dgn pelbagai alasan, bimbang2 ditanya itu dan ini. Ikhlas pengakuan ini, kwn2 sesekolah, korg jgn igt korg je takut, sy pun same je. haha. Sy respek gile kat Ned(farahin zainal), dia mmg nampak sgt cool bila cikgu sapiah panggil. Tahniah ned! Hehe.. Hakikatnya adalah, wlpon sy takut dgn cikgu, tp sy syg cikgu. Ntah mcm mane dan entah dr mane dtgnya kekuatan untuk sy lafazkan " saya sbnrnye syg kat cikgu " masa hari Kasih Dikasih tu. haha. malunye dgn cikgu. Hari yg same jugak, cikgu sapiah buat pengakuan kat dewan tue,


" Sy ni bukan tak syg kat awak semua, tp sy ni tak akan cakap yg sy syg sape2, its more than words~, kasih syg sy mungkin dr pandangan sy ke, atau di sebalik kata2 sy ke"



Ok. Habis cerita pasal cikgu sapiah. Kalau nak ikutkan, semua cikgu nak sy ceritakan, tapi pasti sgtla panjang. Ape2 pun, di kesempatan ni, sy nak ucapkan ribuan penghargaan pada semua cikgu yg pernah mengajar sy, baik di SBPI MERSING @ SMS Sultan Iskandar, di SMKA Phg, SK Batu 3 Kuantan, Tadika Kemas Sg. Isap2, dan Taski Ummi Sg. Isap 2. Huh..lengkap. Special dedication to blogger- Ustaz Joha, Ustaz Yus, Cikgu Muhaidzar, Cikgu Khairul Hazman, boleh la tegur kalau saya ade silap salah atau ade entry yg nampak tak elok ye. Cikgu2 lain juga dialukan. :)



Aishhh..jd cm entry penghargaan pulak. Tujuan utama nak cerita pasal kerinduan pada sekolah. huhu. Rindu nak berada kat surau al-khauthar, hehe...masing2 larikan diri ke belakang bila ustaz joha suruh tarik tirai. Rindu dengan dorm, berbising-bising dgn senior dan junior. Kak Agha, kak jiha, kak hasu, kak tpot(pipah)...all my juniors, i miss them alot~sronoknye!!!


Rindu nak pergi PREP. Prep ptg sy selalu tak menjadi, mesti mengantuk je. Prep malam pun same je..haha..cover2 tidur, takut ade cikgu datang serang. Pernah je kantoi dgn cikgu sapiah, dan cikgu lain, kantoi makan la, tidur la, borak2 la. (Junior2, jgn ikut kak chep!) ehh..td mcm mengaku skema, skrg terserlah lah ketidak disiplinanku..hehehe..tapi ni semua fenomena semula jadi siapa2 yg duduk asrama. Kalau sy, bukan setakat tidur masa prep, masa kelas pun sama. (surau pun.. ;P)..bila prep mlm habis, suke jd golongan2 yg terakhir yg tgglkan blok tue, kami prep asing lelaki pmpuan. Dan satu benda lagi yg sy suka buat masa sekolah dulu, tengok langit dan tengok laut.Dari sekolah kami, boleh nampak laut walaupun agak jauh. Kalau tensyen2 kat kelas tu, jenguk laa ke luar, tenang~ malam2 balik prep, bintang la jd sasaran bahan tontonan. Hehe. (rindunye~~~), waktu mahatari terbit dan terbenam juga sgt cantik di mersing. Subhanallah.

Rindu nak riadah petang2, selalu keluar riadah bawak buku dgn harapan nak study, tapi tak jadi. Selalu jugak riadah kat kantin, haha,makan aiskrim, makan keropok lekor cicah sambal kicap...nyum2..huhu.. patutnya riadah kene pergi exercise, tapi pergi menambahkan berat badan. Pernah sekali tu masa ada karnival asrama, aspuri ada futsal, mase tu semi final dan final, team kami sanggup main dalam hujan, siap kilat2 lagi, demi sebuah kemenangan. Haha. Kalau lah ada cikgu yg tau...(huhu, ustaz jgn marah ye, dh lame dah kes nie..hehe). Tak sia2 usaha kami, kami dinobatkan johan!! haha..mase tu igt lagi, kami menang dengan penalti. Ned, org terakhir yg bertanggungjawab untuk dapatkan gol, tendang bola sambil nanges2 sebab takut tak masuk. Adoiii..die menangis, yg kami plak duk gelak2. Pape pun, tu smua memory yg sgt bestttttt...

Okay, cukup smpai sini dulu,..konklusi yg nak sy buat, sekolah itu best. Sy tak menyesal jd pelajar sekolah.Hehe.Okay,,same2 kite hargai zaman persekolahan, bg junior2 yg masih bersekolah, hargai lah zaman sekolah ye. :)


ps : rindu nak mkn kat dwn mkn, especially nasi lemak!! rindu kat "makcik kakak",(makcik dwn mkn), die dpanggil "makcik kakak" sbb suke pggl kami "kakak-kakak", die sgt prihatin, perasan je kalau sy x turun makan..hehe...juga rindu pada makcik cleaner, terharu btol bile dtg skolah aritu, makcik tu panggil " syahirah kan??" isk..isk...kak awin penyelia asrama, juga kakak penyelia yg sgt best..abg danny juga penyelia, yg beberapa kali tlg hntr sy dan syazana ke stesyen bas..abg nizam yg hebat dlm semua perkara.. name2 yg disebut nie name staff sekolah, rmai lagi kalo nak sebut~hehe..ok..cukup2..sampai bile2 tak habis kalau buat penghargaan.hehe..ok..selamat thn baru masihi dan hijriah...

To all @timeted...miss u so muchhh guys!!all da best in ur study...dunia dan akhirat...kalau ade mase, jenguk2 la sekolah tu, lets give sumthing to our school..igt, di situlah kita dilahirkan. Di situlah kita dididik, disitulah kita berusaha bersusah payah, kita ade klass add math smpai tgh mlm..ooohhoho..di situlah sy pernah mendapat G9 untuk add math!!!di situlah sy pengsan masa hari sukan..di situlah kite berkumpul ramai2 masa spot check kene marah2 ngan cikgu shamsudin...adoiii..byknye kenangan...kat situlah kite nyanyi lagu sekolah hari2..kat situlah kita nyanyi koir hari merdeka smpai menang2..huhuhu...kat bilik muzik tu, kita satu batch blaja hari2 mase dh nak dekat exam. So many memories~~kt dewan besar tu, kita graduate. Kat surau tu, kite solat hajat tiap2 malam same2, kita bace yassin tiap2 hari, kite duduk kumpul ramai2 ngan ustaz joha. Kita rebut2 nak masuk kelas kimia cikgu Azmi, duk hapal nota sejarah cikgu khaty..wat latihan add mate ckgu liyana kasi..pening2 wat fizik, memahamkan bio yg susah nak dpahami. Buat karangan bm dan bi berjela-jela. Tensyen2 dgn EST.Tak tersebut semuanya. Saje nak mengingatkan diri tentang sekolah, supaya semangat nak belajar tu datang. 18 jan ni, chep mula exam mid term, harap korang doakan kami semua ya.

Juga tak dilupakan..sahabat2 kita di PALESTIN..same2 kite doakan.Bolah amalkan qunut nazilah, mahupun doa2 lain. Semoga Allah beri kekuatan pada sahabat2 kita di sana. Kita mungkin tak mampu nak angkat senjata bersama-sama mereka, tapi senjata doa tu kita ada. Ambil la masa walau sejenak untuk doakan mereka. Jangan biarkan sempadan2 negara memisahkan kita. Jom doa skrg!!

13 comments:

misz~ said...

huhu
aa..trigat skola~
memg bes~!

p/s:all da bes exam chep~!
xD

sophia natasya said...

chep,ni yg sayang ko lebih...he3..best bace pasal skul kiter..ko mmg mengingatkan ak waktu skul ak walau pd ak agk byk kngn pahitner..pe2 pun,ak tetap syg sme kwn2 n ckgu kt skul..he3.sama lah kite,ak pun exam..smg berjaya...

ihsan hamdan said...

mmg bes duk asrama..
sokong 200%

sEeKeRZ said...

tak menahan kak chep...
sedey nyer entri nih..
bercucuran air mate ku~
huk3~
kak chep kate kak chep skema pun rindu kat skola..
ape lg rule breaker seperti ku ini~
lol~
bile da xde rule nak di follow,tyme tu la br nk rind...
intan yg sadissss~

bravo kak chep!
buat kte gelak & nak nanges dlm 1 post~
huhu..

Syaza Ismail said...

isk...

trrindu lak kat skola...

=D

al-fareast said...

hahaha..pelik la korang..ak dulu ms skolah mmg xskema langsung..hehe..mmg ak nk kuar skolah cpt msk u..n skang pun ak xdela rse nk blk skolah even rindu2 skolah pun x...hahaha..xtaula ak mmg jenis xske igt bnda2 yg dh lps(sbb ak xminat subjek sejarah)hurmmm..ap kaitannye...hahaha

Nur_Azleen said...

Assalamaualaikum Chep..

How r u?
Thanks for this entry sbb tetibe Aleen rase mcm "KACANG lupakan kulit"..

Paper pun, KACANG ni mmg perlu diingtkan.. S, thanks again..

Aleen xtau whats the problem, tp I can only remember less than 15% of whats happening kt sekolah. Pelik.. Smpi nama cikgu2 pn adr yg lupe..

Anyway, Alla the best for Imtihan Nihaei.. Aleen n Iezz start final exam 17 jan ni, insyaAllah.. Hrp2 exam2 bln Januari ni jd "the best besday present" for both of us..!! insyaAllah..

Palestin yunadina..
-p.s :Jordan ni amatla memnngkan, mcm xde tindkn utk jiran tdkt, geram pulak ddk sini esp biler org ckp Jordan bsekongkol dgn Israel..
-One more, mcm mane dgn pintu Rafah skrgn? Mesir xnak bukak kenape? Xfaham aper yg berlaku..

princess kacang said...

chep.
trharu nye bce.siyes trharu.
isk3.
those memories will remain.
rindu nye kat cikgu sume.
hopefully, smssi will go strength to strength by time. =)

chep said...

salam misz...
skolah mmg best~~
thanx..smoge kite same2 bjaye insyaAllah.

sophia natasya...
huh..susah btol nak eja name pjg2 nie..hehe..
biarpun pahit..biasenye yg pahit tu la penawarnya...
all da best in ur exam!!

ehsan...
haha..200% je??

chep said...

seekers@ intan~
ohhh.. xsangka plak kak chep yg intan bleh nanges2 plus gelak2 bace entry..akak tulis ape yg akak rase...x tenang hidup akak spjg hari duk pikir psl nie..rindu tetibe kat skolah~
pape pon, all da best ye intan..
jenguk2 la skolah kalo free,
buat la pape yg patut...

jaja...
huhu..rindu la nak wat bedtime story..igt x kite main ape ekk name mainan tue..yg ade polis ngan pesalah tu...waktu k agha n da geng ade lagi..adoiii..sronok nye laa zmn kanak2...

al- faiz...
ohoho..x rindu kat skolah?
xpe lah..nk wat cmne..lain org lain ragam kot...
x suke sejarah??
ye laa..suke bio kan?
pape pun, x rindu xpe,
yg penting hargai zmn skolah tue..okay? ilmu byk yg kite peroleh dr skolah kan??

chep said...

aleen..
miss u so much my twin~~!!

kacang~ hehe..ye ye..same2 lah kite igtkan satu same lain..
biaselah..manusia mmg sentiasa perlukan perigtn...

aleen..chep stat exam 18, sehari pas korang...
btol ckp aleen...kite jdkan exam ni hadiah plg best.. :) heheh..
same2 kite usaha ye!

bile la nk dpt jpe aleen nie...
kim salam rindu kat izz ye!

isyah ahli beit said...

isyah pon rindukn sekolah!!!
rindu ~nak dengar leteran cikgu sapiah (sbb x kena, hehehe)
~teguran dr ustaz joha
~kwn2
~bilik prep yg penoh ngan 1001 kenangan
~klas 5 ittihad
~everything la

syila said...

zaman skola yg besh~hehe