Friday, November 14, 2008

Nak jadi menarik???

Assalamulaikum..salam sejahtera :P



"senyum seindah suria, yg membawa cahaya
senyumlah dari hati duniamu berseri
senyum umpama titian dalam kehidupan
kau tersenyum ku tersenyum, kemesraan menguntum

senyum kpd semua
senyumanmu amatlah berharga
senyum membahagiakan
dengan senyuman terjalinlah..ikatan"



hehe..silelah senyum semua :)

dulu2...ramai yg ckp sy ni garang,,
haha...ntahla nape...dulu susah kot nak senyum..dulu ni refer pd zaman sy lower form...btol kot, dulu2 rase cm mmg agak susah arr nk senyum..xreti kot..smpaikan senior2 pon takut ngan sy...haha...tak tau laa btol ke x statement nie, tp ni komen2 yg sy dgr dr beberapa junior sy yg menerima komplen dr senior2..haha...dulu2, mase lowerform, junior pggl kak ieyra *huhu..x macho btol*,
adik2 dorm sy mengadu

"kak ieyra, ramai kwn2 ktorg yg takut ngan akak, diorg ckp akak garang"
"pastu ade kakak senior tu ckp, korg x takut ke duk sebilik ngan kak ieyra tu, die tu garang arr"

tergelak gak kdg2 bile terigt komen2 nie...org yg x rapat mmg akan ckp sy garang..skrg???haha..xtau la plak..blom ade dgr komen2 cmtu lagi...dh usaha sedaya upaya untuk senyum ngan semua manusia yg sy jumpe...hehe..tp kadang2 tensyen gak bile kite senyum kt org, tp org tu wat x prasan je...x cukup lebar kot senyuman sy..hahah :p

Dah lame x mengupadate blog nie secara seriusnyer...nak kate sbb xde tenet, umah ktorg dh pon ade tenet..tggl nak ke xnak update je...ade je idea kdg2, tp bile smgt nk update, idea dh terbang ntah mane2...ni pon xde idea sbnrnyer...tp takut berdebu plak blog nie.. :)

Semalam sy n ahli beit el-anonymous pergi arma utk pencalonan wakil2 perubatan. So, alang2 dh pegi arma tu, sy n aimi pergi ziarah dayah, satu2nye wakil pmpuan batch ktorg yg duk arma...hehe..yg bestnyer, dayah mempromote buku2 motivasi kt sy...hehe...tahukah anda bhw sy suke membace buku2 motivasi???haha..wlpon npk cm x bermotivasi jek...hehe..skrg buku yg ade kaitan dgn psychology amatlah menarik :)
Buku yg Dayah promote adalah "TIPS MENJADI INDIVIDU MENARIK" *hah..mst ade yg tergelak*

Buku ni bukannyer ajar cmne nk jd cntk dr segi fizikal, tp dr dalam...bile belek2 buku nie, baru terperasan yg sy penah je bace buku ni mase skolah dulu...jom kite kongsi beberape tips yg diringkaskan.langsung x ikut susunan ni, mane yg igt, yg tu la yg ditulis

1. Senyumlah selalu...walaupun bukan pd org yg kite kenal..kat makcik2 jual sayur, pakcik teksi, pakcik makmal dsbgnyer...*sbb tu intro lagu senyum :)*



2. Alang2 dh senyum, alangkah bestnyer kalo bg salam...xpon ucap slamat pagi ke...

3. Jangan lah jadi terlalu cerewet..hmm...mmg kdg2 kite ade pendirian dlm satu2 hal, cthnyer , "saye x suke makan lauk tue", atau " sy x suke main golf", atau " sy suke shopping kat Jusco je". Menurut buku tu, individu yg terlalu cerewet adalah individu yg membosankan...btol x? Maksudnyer cam kalo bleh, kite buangkan sket sifat cerewet kite tu, kdg2 halnye kecik je, tp kite plak yg lebih2 cerewet...mst la org rase cm ape je..

4. Puji memuji. Bukanlah suruh puji x tentu pasal, tp sbg tanda kite hargai org tu, cthnyer cm keje yg die buat sgtlah hebat dan menarik, puji je laa..jangan lokek nk puji org *btol ke eje lokek cm tue?* org tu akan rase usaha die dihargai dan maybe ni jd semangat utk die wat keje tu ngan lebih baik...

5. Selalu lah ucap terime kasih kat org2 yg membantu kite wlpon dlm perkara kecik2. Sy scre peribadi, mmg rase sgt tertarik ngan org yg suke ckp trime kasih...cm zmn skolah dulu, ade tlg sorg kwn sebatch ni, tp keje nyer sket je. Bile dh siap, dgn penuh ikhlasnye die ckp terime kasih pd org2 yg tlg. Mmg rase mcm best arr bile org ckp terime kasih ngan ikhlasnyer..rase cm sanggup je nk tlg die bile2...even kalo chat dlm ym ke, komen kat fs ke,same2 la kite ucap thanx ngan wajah yg ceria..cmne carenyer? type je "thanx ye :) "

6. Raikan hari2 penting2 org sekelilig kita..wish bday ke..kalau pon susah nk igt bday org lain, apelah salahnye wat reminder dlm hp ke, at least kite wish laa..ucap tahniah ke bile org tu berjaye wat pape..wlpon mende kecik2...

7. Jangan suke berdebat x tentu pasal. Kan penah je kdg2 bile kite borak ngan kwn2 kite, ade je isu yg rase cm xpuas hati n nk debat...nak debat bleh, tp jgn la lebih emosi dan jdkan isu tu cm sgt besar..pahamkan ??



8. Menurut kajian. individu yg disukai dan diminati org ramai and ramai kwn adalah org yg slalu bersetuju dlm perbualannya. Ni cam lebih kurg point no 7. Tp ni x bermakna kite akan sentiase mcm jd pak turut. Tp kalau setakat isu kecik2, xperlu la nk buang mase dgn berdebat. Elakkan berdebat ngan org yg baru kite kenali.

9. Bile berbual. jdlah pendengar yg baik, jgn potong2 cakap org lainx tentu pasal..tensyen gak bile kite nk ckp, tetibe ade org potong line kite...

10. Jangan jd sempurna. Point ni menarik. Tidak dinafikan mmg kite nk jd sempurna, tp hakikatnyer xde org yg btol2 sempurna.Kita selalu nk jd sempurna, supaya org lain suka pada kita dgn melihat kesempurnaan kita. Tp ape yg berlaku adelah mereka suka kita kerana ketidaksempurnaan kita. Kompius dgn ayat? Biar sy bg cth, kdg2 kite rase baju yg kite pkai tu cantik , tp org lain pandang kite pelik n janggal. Kite rase kite sempurna, tp x pon sbnrnyer pd pdgn mata org lain. Jom bace cth cerita nie..cerita yg diringkaskan

Kisah Cinta Azman mengejar Ain

Azman dan ain belajar di satu tempat yg sama. Azman ni suke pd ain, dia cube nk ambil hati ain nie..ain tau je sbnrnyer hal nie. Azman ni die try mcm2 care nk pikat hati ain. Dalam satu program ekspedisi yg U diorg anjurkan, azman ni beria-ria tunjuk rajin. Tolong ain ambil nasi laa, tolong angkat barang la..nk tunjuk gentleman laa dgn harapan ain akan suke. Hakikatnye, ain jd makin menyampah dgn azman nie. Die x suke azman wat mende2 tu. Hati ain langsung x terpikat.Kesian Azman.



Selepas siap masak, Azman tertidur di tepi khemah sbb letih sgt. Ain kebetulan lalu kat situ dan ternampak Azman sdg tdo dgn sempoinya, mulut azman terbukak sket, tgn die tergaru-garu badannye sbb digigit nyamuk sambil die tdo memeluk beg khemahnye. Tetibe terdetik la dlm hati ain nie "alamak, cutenyer care die tdo". Kalaulah Azman tau yg ain tgk die tdo, mst die malu. Azman pikir bile die wat2 jd gentleman ain suke, tp hakikatnye adalah berbeza. Akhirnya, diorg kahwin. Azman pikir yg ain terpikat dgn dia sbb die gentleman, padahal x. Azman hanya tahu hakikat sbnr slps mereka dikurniakan anak yg ke 2...huhu....menarik? :P

Nak bg satu lg citer...

Kisah Puan Das

Puan Das berkate," sy tidak mengahwini suami sy kerana die seorg peguam yg berjaye"
Satu hari Puan Das dlm perjalanan pulang dr KL ke JB. Semasa turun di perhentian seremban, sy melihat seorg lelaki muda sdg bermain sambil bercakap-cakap dgn seekor kucing. Rakan saya kate lelaki tu mst ade masalah mental. Tapi hakikatnye Puan Das telah tertarik dgn sikap penyanyang lelaki tersebut lalu mereka berkenalan dan akhirnya berkahwin....hehe...cite ni pon sgt best...perhatian, jgnla korg ckp org yg suke ckp ngan kucing ni ade masalh mental tau....sy sgt suke org yg suke kucing..ngeh3... :P sape suke kucing, sile angkat tgn....!! :)


Jadi, sy harap anda faham point yg cube sy smpaikan...semoga kita sama2 dpt manfaat..ikut mana yg baik..sy hanye nk menyampaikan apa yg sy dapat...terime kasih kerana sudi membaca...selamat menjadi menarik..hehe.. :)


*sumber dipetik dr buku Tip Menjadi Individu Menarik - Dato' Dr. MOhd Fazilah Kamsah & Ahmad Naim Jaafar...


20 comments:

aimi jamaludin said...

daaaaaaa
jeles btol bile tgk dayah n chep ni b'manja2..huhu

o yes,
chep memg muka garang pon,
lg2 masa jumpe die first time kat intec,
"skema btol laa budak ni"
huhu

kite tau,
mesti pasal point yg puji org tu eh??hehe.
biaselah, kite kan memg terer bab puji2 org nih.hihi.

kpd semua!!!
chep nih, kire dah dua kali laa khatam buku fadzillah kamsah ni,
maka,
kesimpulan yg kite bleh amek,
CHEP memg seorg yg MENARIK!!!
hehe.
go chep!!!

chep said...

haha...
aimi2...
tahniah kerana anda telah mengamalkan tips2 tersebut...
so, skrg aimi telah kelihatan lebih menarik...tahniah2~

iye ye...sy tau yg sy mmg skema... :P
tp bak kate dayah, comel laa kalo org skema...ngeh2...

HafizAdam said...

abes laaa..
abg safwan pemenang suke kucing..
minat?

cairo boy said...

salam...

chep n aimi saling puji memuji dlm comment...huhuhu....btw,nice blog...senyumlaa,senyumlaa ahaii cek mek molek!!

chep said...

hafizadam...
haha...x sangke plak bro pemenang suke kucing...
minat...!!! minat nk kenal ngan kucing die~ngeh3..

paan,
kami saling memuji..maksudnye kami menarik... :p
btw..kami pun sdg memuji blog sy..
jd kamu juga tlh menjadi lebih menarik~tahniah2

Rusyz said...

hahaha...chep muka ganas..x garang..huhu...uit,pompuan ske bende yg cute2 n penyayang eh..huhuhu

chep said...

rusyz...
haha..muke ganaz ekk?
ganas cmne tu rusyz???
so korg kt skolah dulu takut laa ekkk dgn keganasan wajahku...haha..
emm..mostly mmg la suke bende cute n penyayang...tp ade gak yg suke benda2 macho nie :)

Rusyz said...

alaaa.muka chep stret ar..laen kali bykkan senyum ek..hehe
ooo...

kN said...

yuhuu!!!
ganas ke chep???
knp ku rase tdk... hehehe...
kesimpulannye kat cni, kalo nak ngorat org, tunjukkanlah kesewelan diri anda... kompem terpikat... hehehe...

chep said...

rusyz...haha..stret ekkk... :)

kay anne,
tgk..kn ckp x ganas...hehe..sbb xkan nk senyum x tentu pasal kat bdk laki kan kay anne???
haha...btw kay anne..ade blog ke??xpenah tau link pon???

Fathiyyah said...

chep mmg penyayang ngn kucing...die suka tunjuk yg die sayang kucing,tp die susah nk tunjuk yg die sayang kat org..lagi2 fathy..hihi

chep said...

faty..
u r rite!!!
its hard laa...
but it doesnt me tat i dun love u..:)
hehe...
hmmm...maybe tu salah satu character org yg lahir bln 1..
die x pndai nk tunjuk keromantikan wlpon die tau je..eceh..ngeh2...
hmmm..
penah dgr lagu more than words x??
*kene kontrol macho la faty* :P

c's radin said...

wohhooo.. sokong chep.. betui2.. kena macho la, kan, chep?

btw, chep tak nampak garang pun. 1st tyme i met n knew
her (i guess, during class reps' meeting, berdedikasi. dia siap offer nak uruskan rogram kursus kawen agi! tp sygnye slps fights byk kali dlm meeting la, hape n hape.. meeting decide jadi, tapi xjdik.. takdir!huhu..

(akhirnya tertunai janji!dua janji pada chep.. sowi chep!!)

chep said...

radin...
haha...
im not voluntered ekk...
tp org dh offer, kite terime je arr..
lgpon bende bagus tu...
skrg mst korg smue nyesal kan sbb kusus tu batal..huhu..

pape pon..
thanx 4 da comment..
n thanx 4 da nasi tomato..
*tu nasti tomato sbb jumpe hp radin, utk bday lain citer plak ok?* :P

c's radin said...

x offer ek? ye ke.. silap fakta.. btw, no offense la.. radin ada sijil khas kolej (SKK), valid sebagai sijil kursus nikah selama 5 thn kot.. valid di SELANGOR..huhu

(erk, macam dah terlepas 2 tahun je, expired kang!)

kN said...

ala chep...
x de blog la... x ckp rajin tuk menulis blog... tp cukup rajin tuk membace blog org... hehehe...

hidayah said...

chep !!

menariknye kamu..~ :]

princess said...

oooh ye saye jge bpndpt chep muke garang..takut giler nak ajak chep makan mse dok umah korg tu.. seram sejuk nak bkk pntu bilik tu..seb bek de aisyah.. :p
skang tiada lagi perasaan tu sbb korg dh xde pintu..ngeh ngeh..

nak jadi menarik jugak!!!! chep ade bnde spesifik yg chep nk x utk kite beli?? (cpat smntare org offer nie..reply kat my shoutbox ea.xpn ym.. :D

chep said...

huda...
huhu..x sangka kamu takut ngan chep same tahap tue..unbelievable...
adoiii..seb baek bilik thn ni xder pintu daaa...
jgn laa takut ngan chep huda!!!
xmakn og rg pon :)

princess kacang said...

aha.
sye plak suke kat org yg muke garang+kerek.
nmpk cute.
im not bluffing.. =P