Thursday, November 20, 2008

Egypt Body Language :)

Salam Alayk..
Tahukah anda bahawa bahasa adalah sgt penting dlm kehidupan???
confirm laa tau ekk..haha...tahukah anda bhawa bahasa bukan sahaja bahasa lisan, tp juga bahasa badan (body language). *ntah pape je intro*. Pernah tak anda terfikir, anda tersesat di satu tempat yg sgtla asing, contohnya di Mozambique. *erkk..mst ade yg x penah dgr kan??korg rujuk peta dunia, bhgn bawah2 egypt, kat benua south africa* cube bayangkan anda tersesat kat sana, pastu anda x reti nk komunikasi dgn rakyat2 kat sana..nak2 kalo diorg x bleh berbahasa...uishhh..sedeh giler hidup...pernah ade satu kes di Thailand, ada seorang wanita asing nie, tersesat kat sana, langsung tak boleh nk bg sebarang maklumat sbb ade masalah komunikasi, camne org rmai nk tolong??aduiii...kesimpulannya, cubalah kuasai pelbagai bahasa...kalo xbleh sgt pon, kite blaja laa bhs badan...

Jadi, entry kali ini nak kongsi bahasa badan yg slalu dgunakan oleh rakyat2 di Egypt nie.. :)

Ok..disebabkan die adalah bhs badan, jadi susah untuk diterjemahkan dalam tulisan, so sile laah perhatikan gambar2 yg ada, dan ikut laa kalo rajin..hehe...



Ape yg anda faham bile tgk gambar nie???peace no war...huhu..langsung xder kaitan..peace dlm gambar tu membawa maksud 7 (tujuh), so sape2 nak pergi ke hayyu sabi' (seksyen 7), buat isyarat mcm tu je kat bas mahupun tremco mahupun pakcik teksi..sbbnyer no 7 dlm bhs arab kan (V)..tat's y jd cm tu..pahamkan??? die adalah 7 dan bukan 2 spt yg slalu dgunakan di negara2 lain...

Yang ni ape pulak..sile ikut step ye..kembang kuncupkan jari tangan anda..hehe..ni bukanlah burung, mahupun ape2 binatang yg aneh..tapi ini membawa maksud 10 (sepuluh)..kalo kite msia, nk tunjuk 10, kite akan buka ke semua jari tgn kita, tp kat sini lain daaa...so nk tahan bas ke hayyu asyir (seksyen 10), kembang kuncupkan jari2 tangan anda.. :)


Pernah tgk cerita ayat2 cinta??ade prasan x Maria tu ade ckp "istanna syuwayya ya mama"..hehe..istanna tu maksudnya "tunggu sekejap"...so, kalo nk suruh org tunggu kejap tu, buatlah isyarat camtu, insyaAllah org paham. Kalau nk lintas jalan pun same, tanda meminta pemandu2 kerete tunggu jap supaya kite bleh lintas...


Captionnye adalah menggerakkan jari telunjuk anda ke kiri dan ke kanan berkali-kali sambil mengeluarkan bunyi cicak tue...tau kan bunyi cicak ataupun bunyi nk panggail kucing kat msia...heheh* (ayat ni ayat abg kpd dayah, credit tu abg kpd dayah, dicilok semasa dayah sdg chat ngan abgnyer :) * Isyarat ni membawa maksud tak2, tidak2, jangan2 dan bukan2... yg seangkatan dgnnyer..cthnyer, korg pergi kdai, nk beli sekilo bawang, pastu pakcik tu nk suruh korg beli 2 kg, so korg pun buat la gerakan jari tu sambil keluarkan bunyinyer skali...gerakkan jari je tau, bukan tgn berserta tapak tangan...heheh...owhh..jap..ckp psl nk panggil kucing, kucing mesir hanya dapat di usha sekiranya anda buat bunyi "pstttttt" (2kali kot mininum)...kalo korg pggl mcm kat msia tu, maupon korg buat bunyi meow2, mmg kucing2 ni wat xtau je...maklumlah..negara lain, so bahasa kucing pon lain laa... :D


Ini adalah gerak badan terakhir yg dpt dikongsi...korg temukan tapak tgn korg, umpama mcm tangan korg tu kotor ade pasir ke, debu ke, pastu korg nk bersihkan debu2 tu..dpt byg x???gerakan ni membawa maksud khalas dlm arab, yg bermaksud cam dah habis atau tamat atau cam totally..*susah nk explain sbnrnyer* maka, dgn ini saya sdg membuat isyarat ini, bermakna, tamatlah entry saye wat kali nie.....hehehehe..selamat mencube!!!

19 comments:

cairo boy said...

salam...

1st man comment..
nice entry...really funny...n interesting...tegelak aku bc mukadimah n penutup ko...lenkali bt laa animasi ke...xpun soh aa cik syila tu blakon jd minah arab ke...kan lg ok..haha...btw,nice tho...

c's radin said...

salam...

erk.. paan mencuri!! xde2.. wanna be da 1st...

huhu.. mle2 xphm cicak mende la.. pelik2.. aiseh2.. btw, nice entry!!

aimi jamaludin said...

adoiii laaa
penat si chep nih berlakon buat isyrt2 nih.*sbb i jd saksi*huhu..

chep, dah pndi buat isyrt tggu skjp kat drivers kan??
maksudnye pas nih mesti awk bleh lead kite plak..hehe..

go cicak!!!

emhoho said...

keh3!
aimi mmg jurugambar plg cekap abad nih la..
boleh r hire pasnh...
chepingucicak!
bgus2!
byk ag psl mesir kite kne discover nih..hu3~

chep said...

salam..
paan..
huhu..tu la kamu...
tibe2 ckp status org ngarot2..hehe..
lain kali click dlu...baru anda kan paham status terbabit..hehehe..
kamu je laa jd pelakon..nak??

Radin...
sudah2..jgn rebut ngan khairul farhan tue...
kamu tue, haritu org plg last bg komen..kehkeh2...xper2..
pas ni bile entry baru dh siap, i'll let u be da 1st one ok?

chep said...

aimi...
kredit 4 u sbb amekkan gmbr "khalas" tue..hehe..
ye ye..kamu jd saksi aksi sengal2 tue..mst korg geleng2 kpale tgk sy amek berpelikkan dgn camera..

huhu..ok aimi..
i'll lead!!!!go go...kehkeh..


em hoho..
hoho..keh3...
gmbr lain chep amek sdiri..hehe..
xprasankah ptg tu sy berpelikkan dgn camera sorg diri...
nsb baik akhirnye aimi menerima paksaan sy utk amekkan gmbr khalas tue..
adoii..em hoho wat laa entry psl egypt !!
btw..chepingucicak...sound nice... :)

nurul maghfirah said...

chep..chep

tetibe teringat tyme blurr sekejap mase ym ngn abang kite aritu. tetibe chep menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan ke kanan sambil mengeluarkan bunyi cicak.

hhee..

entry neh sangat comel :]

saye suke !

kN said...

wa...
bestla entri kali nie...
bkn saje bleh tau bhs tgn egypt tp gak bleh wat senaman tgn... hehehe...
go chep!!!

p/s: bhs kucing pun len jugak eh? menarik...

chep said...

salam dayah..
ngeh2...suruhla abg kamu bacee entry nie...
nk bg penghargaan kt die...
hehe...

kay anne..
go kn go!
marilah dtg ke mesir..
hanya tambang yg korg byr...
mkn minum penginapan chep tanggung...
kay anne, nnt chep nk pegi sarawak kayanne sapot chep plak~

princess said...

menarik sungguh!! org2 d sini terkejut melihat aksi2 itu..hihi.. :p

fathiyyah said...

hahaha,,,kelakar la chep..fathy dah guling2 gelak dlm bilik..hihi

chep said...

huda..
huhuhu...kim salam ngan org2 sane :P
rindu same huda...!!!umwahhh..

faty..
hehhe..seb baik guling dlm bilik...:)

kN said...

ala chep nie...
ape kate chep tanggung tambang sekali...
hahaha...
chep kan baek... *wink wink*

nia nadiyya said...

salam..
keh3...
hebat2...
satu ilmu baru bg org2 msia...
gitu la idup sehari2 kiteorg ni kan...terutamenye org yg kuliah jauh dr rumah(asyier-ramsis(ain shams) macam2 bentuk tangan kne buat..
tanx utk cara pggil kucing tu..kemain lidah basah memanggil kucing kat sini yg suke buat dek je..hehe..

sofi al-muqri' said...

ya rabbi.. chep!!

kamu buat penyelidikan bahasa badan, ya?

sEeKeRZ said...

mmg gila respek kat kak chep..
ntah sapa si cameraman tangkap gamba setiap step nk buat body languange tuh ek?
huk3~
nice post..
suker..suker...

~alhuda~ said...

ish2

sunggoh sengal entri kamu ni chep

aku ngan ayu pon beguling2 gelak mmbacenye =D

chep said...

salam..
sofi...haha..penyelidikan laa sgt..
penting daa isyarat nie..
esp utk golongan yg x teror speaking arab nie...*saye la tue*

nia nadiyya..
haha..duk aisyir ke..mst penat jari tgn tu duk kembang kuncup ari2.. :)

seekerz!
intan!!!hehe...pas ni bleh laa intan dtg cnie...dh bleh wat bhs isyarat dah...
nice entry psl lollipop tuh!

huda nik pa! *penuh ngan name ayah skali* hehe...
ayu pon join guling2??? :)

princess kacang said...

wahaha..
nice entry..
bnda biase..tp jdik sgguh mnarik..
kretip2..
=)