Tuesday, October 14, 2008

Arab Mesir


Salam muhibbah, salam ukhwah untuk semua …

Jika minggu pertama di Egypt pada tahun lepas saya di “kiss” (ade istilah lain yg lebih sesuai x??) oleh makcik arab, tahun ni pun begitu juga. (eishhh, mcm bakal jadi rutin tiap2 tahun je nie..hehe). Kalau tahun lepas insiden tersebut berlaku di Masjid Hussein, tahun ni pula di sekitar Carefour Maadi.

Usai solat maghrib, fathy pergi beli makanan, aimi pergi survey handphone, sy plak kene laa jaga barang2 yg dah dibeli. (2 troly tuee…ngeh3). Baru je si aimi dan faty gerak tgglkan saya, tiba2 ade makcik di meja sebelah pandang2 sambil senyum2 plus melambai memanggil sy. Untuk tak mahu dikatakan sombong, kaki pun digerakkan laa ke meja makcik tu yg sedang bersama anaknya. Makcik tu namanya Iman, belajat kos biology. Dia sangat laa teruja bila saya pergi ke meja tue (bukan nak buat ayat bajet nie), lantas mengucup pipi dan dahi saya berkali-kali. Dengan bahasa arab sy yg x brape nak fasih nie, sy cuba laa memahami setiap butir perkataan yg keluar dari bibirnya. Biase laa, ada yg faham, ada juga yg tak, tapi buat2 paham je laa..hehe..makcik tu bercerita ttg Islam skit2. Juga berbincang soal US. Dan kejatuhan ekonomi Negara tu.

Terpinga-pinga saya dibuatnya, sbb sorg2 je, xtau nk borak ape ngan makcik tue. Eissh, bila la nak fasih nie.hehe..insyaAllah dalam tahun ni kami akan join kelas bhs arab jika tiada halangan.insyaAllah.


Lagi cerita ttg orang2 arab di mesir ini. Kalau entry sblm ni sy cerita ttg sikap segelintir bangsa arab yg suka memita-minta, kali ni nak cerita pula pasal sikap warga arab yg sangat laa saya kagumi. Hari pertama kelas bermula, kami serumah menuju ke kedai buku dalam kawasan U kami untuk membeli buku. Saya x bawa byk duit, so dengan harapannya buku tu dalam seratus lebih je laa. Tu pun nak pinjam duit aimi je..lantaran tak sempat nk pergi tukar duit.hehe..sampai kat kedai tu, pakcik yg jage kedai tu, terus tersenyum gembira bila nampak kami..hehe..tak sempat pun nk cakap pape, pakcik tu terus je hulurkan plastic berisi buku2 untuk student tahun 2. Harga die LE310. Huyooo, mane cukup duit nie. Saya dan Asyila pun berkeputusan untuk pergi tukar duit dulu. Bila dah sampai kat Bank, Aisyah dan radin datang dan bgtau yg pakcik tu suruh ambil je dulu buku tue, xyah bayar hari nie…huhu..disebabkan manusia sgtla ramai kat bank tue, sy dan asyila pun pergi laa balik ke kedai buku tue dan jumpa balik pakcik tue. Dengan penuh yakinnya, tanpa pakcik tu catat nama kami ke, tgk student card kami ke, die terus je hulur buku2 tue. Kagum btol. Kepercayaan pakcik tu pada kami sangat laa tinggi. Masa tu nampak gak ade student2 arab yg memandang kami. Tak tahulahmereka juga dapat layanan yg sama atau tak. Tapi yg pentingnya pakcik tu mmg best dan baik hati dan suka bg harga yg lebih rendah berbanding kedai buku lain. Syukran ya ammu.!

ps: skrg ni warga msia di cairo semakin bertambah dengan kehadiran junior2 baru. Makin meriah laa U kami. Bak kata senior kami tahun lepas, rasa macam berada kat UM plak..hehe..ni Universiti Malaya ke Universiti Mesir.


Ps : my new niece demam kuning. Masuk wad, “ Ya Allah , kau berikanlah kesembuhan kepada Aleesya, semoga Aleesya sihat rohani dan jasmaninya dan menjadi hambamu yg beriman, ameen ya rabb"

Aleesya..tgk rambut die..lebat kan??


New Papa n Mama.

NeW atok's...hehehe..

yang nie plak?hubungan apekah ngan Aleesya??maybe anak sedara kpd Justin, cucu sedara kpd pingu and sepupu kepada ultraman2 kecik tue..ngeh3

3 comments:

uShop said...

uhuk2..kene kis ke? nasib baik bro xkene kis ngan pak arab time datang dulu. bro dh lari jaoh2 dulu haha :P

tu la org arab, kalo jumpe yg baik tu, masyaallah xterbalas..
kalo yg kaki pusing penipu tu, nauzubillah xbleh blah...

chep said...

salam bro..
haha..xpe la knee kiss ngan makcik2 arab..pengganti pada mak..hehe..

haa..kalo lelaki kt mesir ni mmg camtu kan..
die terbalik ngan pmpuan..
kalo kt msia, bile pmpuan jumpa, salam peluk cium, kt mesir, pmpuan die xla dasyat..lelaki ssame laki kalo jalan siap pimpin tgn lagi...hehe

faisazli said...

haa....nnti da kne 'magical kis' tu due tiga kali mesti da xrase mcm nk blk malaysia lg daa....hehee