Wednesday, March 5, 2008

`Belajar Medic di Mesir (Egypt)


SALAM...


Post kali ni khas untuk norma asmira...!!

Atau sesiapa yang teringin nak belajar perubatan (medic) di Egypt (mesir) pun boleh baca...

Sistem belajar di sini maybe tak sam macam malaysia..
kat sini guna sistem lama kalau tak silap...
untuk student yg datang dari malaysia, kat sini ade 3 jenis program ..

Program pertama dikenali sebagai M.O.U
Program ini adalah perjanjian antara kerajaan malaysia dengan universiti2 di mesir .
Belajar dalam English. Memang totally English insyaAllah. Kebanyakan student Malaysia join program ni. Kelas tak campur langsung dengan student arab.so kalau nak kawan dengan orang arab pandai2 laa cari kawan kat luar...


Progam ke 2 kalau tak silap name die G2G, iaitu government to goverment perjanjian antara kerajaan.Program ni tak mcm mou yang belajar dlm BI. Belajar dalam bahasa arab.Kalau ade gune BI pun sikit je.Memang boleh dikatakan 90% dalam bhs arab laa kot...menurut senior2 yang join program ni, memang beberapa bulan pertama agak tak faham laa apa yang lecturer ajar.Perlu banyak bersabar dan lebihkan usaha.Dan bayarannya jauh lebih murah dari program MOU.

Progam ke 3 dikenali sebagai Mesir Manchester. Tak tau sangat pasal program nie. Mereka belajar mengikut kes kalau tak silap. =)

Biasanya kalau datang dengan ejen , diorang akan hantar student ke mansourah...memang ramai laa student private kat sana. Kat cairo ni ade 3 uni iaitu Cairo u, Ain shams dan al-Azhar. Mostly di Cairo Uni datang under jpa and mara.tapi ada juga yang datang under kerajaan negeri@ yayasan. Di Ainshams kebiasaannya ramai tajaan negeri.Kat mansourah tu ade sebuah uni je yang ada student medic malaysia. Dekat zaqziq ade satu. dan di Alexandria@Iskandariah pun ade satu.Di Alex TU ramai pelajar tajaan mara.

emmm..ape lagi ekk norm nak tau??
belajar kat cni best laa sebab banyak perkara yang boleh kita belajar..nak cerita mmg panjang,...kena rase sendiri baru tau... : )

sebarang pertanyaan
email dan ym saya : feeno_chep03@yahoo.com


8 comments:

Dr Kadir said...

Sekadar penambahan, di kaherah ada tiga universiti yang menempatkan pelajar-pelajar perubatan dari Malaysia, Ain Shams, Cairo dan Azhar. Ni mesti tak kenal akak2 medic azhar ni...

are-jammed said...

leh terg skit 4m 1st step 2 be a doc...

cikLANGIT said...

salam
akak
nak pg cairo towh
cmne eh?
rsult spm kna dpt bpe at least?

Anonymous said...

Salam!
terangnya tulisan..sakit mata..
Thanks for the info!

sharifah syahirah TSM [chep] said...

cik langit...
kalau mintak scholar,
bergantung pd pihak yg bg scholar tu.
kalau x silap akak, subjek sains perlu dpt A2. =)

sharifah syahirah TSM [chep] said...

anonymous

sory, tu entry lame, mase template blog warna hitam kalau x silap,
tat's y terang cmtu =)

sayyidah cliff nafisah said...

Salam alikom wr wb, I just wanna to know.I am Malaysian student who wanna do some medical research in egypt.maybe hepa C, or ancient medicine.Please contact for info : nafisah21@gmail.com-nafisa

Anonymous said...

salam... acaner nak apply -budak kampung-