Thursday, May 28, 2009

Rumah student msia terbakar di cairo

Usai subuh dan ma'thurat berjemaah, sofa empuk itu kami kerumuni, merehatkan diri. Mata masing-masing kelihatan berat untuk memulakan study biarpun beratus muka lagi belum dibaca. Duduk menenangkan diri. Handphone kak "tenang" berdering. " Siapa pulak yg tepon pagi2 buta nie?"
Sebaik menjawab panggilan, kak "tenang" terus bingkas bangun dan menjerit, meluru ke tingkap.

" Ya Allah, rumah badar terbakar!" Kami bingkas bangun meluru tingkap. Api kelihatan marak. Ruang tamu mereka tiada cahaya kalimantang. Yang ada hanya kemaraan api yg sedang membesar. Terketar lutut kami.

" Ehh, cepat tepon mane2 ikhwah!
" Korang....!!lari!!!"
" Ehh, padamkan api!"

Salah satu perbualan telefon antara mangsa kebarakaran, kak "sopan" dengan seorang ikhwah,

" Hello, encik musyrif, datang rumah badar cepat!!"
" Haa? umah badar kat mane?" tanye si ikhwah
" Aishhh..BYK TANYE LA PULAK!! RUMAH AYU LA!!!
(haa..bayangkan la tgh kelam kabut tu, camtu la jadinya, sopan habis )

Pelbagai reaksi. Semua kelam kabut. Ada juga antara mereka yang sedang solat subuh. Ada yang terfikir hanya mampu untuk berdoa. Ada juga yang terfikir bagaimana nak melarikan diri. Kami cuba telefon ammu atiif, namun tak berjawab. Ada yang fikir nak pasrah sambil terbaring pegang quran.

Tak berapa lama selepas tu, api yang marak tadi dah berjaya dikawal. Kain dibasahkan dan dihamparkan di ruang kejadian. Air disimbah. Masing-masing kelegaan. Alhamdulillah. Hanya ujian kecil yang Allah bagi. Pasti ada hikmah di sebalik kejadian. Credit to kak "cun" kerana bertindak segera dengan menghampar kain basah dan mencurahkan secawan setengah baldi air

Punca kebakaran adalah ada budak main mancis lampu di ruang tamu. Entah kenapa. Namun penyebab api marak adalah plastik yang jadi "cover" lampu tersebut. Dari tingkap rumah kauthar, kami lihat api jatuh dari syiling ke atas lantai. Rumah badar nampak "menakutkan" sebab "disinari" cahaya api yang marak.

***********************************************


Kesimpulan dari peristiwa ini,

Mesti belajar untuk bertindak dalam keadaan genting. Learn how to work under pressure. Of coz, as s muslim and a doctor, we have to deal with it. Camne nanti kalau tibe2 ade patient yang cedera parah datang? Jangan kelam- kabut ye. Jangan berserah je~ =D

Simpan la no telefon jiran2 terdekat, baik pakcik arab mahupun rakyat msia baik ikhwah atau akhawat. Tak penuh pun memori handphone tu. ( ini refer kepada diri saya..cek2 no musyrif, takde rupe2nye..huhu..apekah? rajin pkai musyrif npknye

Belajar la bahasa arab baik2, nanti kalau telefon pakcik arab, nak cakap apa? apa yang saya terfikir hanyalah " narr, narr!! " haha..betulkah begitu? sesuaikah api dalam bahasa arab "narr"? aishh.. bagus sangat teruk betul.

Kalau dah nampak macam ada pape yg dah nak terbakar, cepat2 bertindak. Jangan tggu dia besar dulu ye. =D

Jangan biarkan lampu ter"on" berjam-jam lamanya. Lampu tu nak berehat juga.

Bersopan santun dan berlemah lembutlah ketika membuat panggilan telefon baik ketika tenang mahupun kecemasan. Saya mewakili si pembuat panggilan memohon maaf kepada saudara` musyrif yang berkenaan. =D


okay, sekian sahaja laporan untuk hari ini. 5 lagi 3 lagi subjek menanti saya =D


syahirah al-qadri =D
beit kauthar
28 mei 09

*gambar akan disertakan selepas beberapa jam, camerawoman busy~



17 comments:

kak "tenang" said...

huhu~

yg x thn...
"semua org lari tinggalkan umah tu!!"
....

n bila cek2 hp,
aiseh, xde no ikhwah ke?
senior pon xde?
masalah...dahla xde direktori...

huhu~
pasni wat latihan kebakaranla ek~

[amiza a.malik] said...

BADAR yang kucinta.
nmpaknya ahli badar belum berjaya syahid.
takpe cuba lagi di masa akan datang =D

ahli badar said...

kejadian berlaku kurang 10min je..alhamdulillah takde yang cedera..dont worry..
suma berlaku pasti ade hikmah..

syukran kauthar atas keprihatan kamu semua..nilai ukhuwwah terbukti di sini..luv u all!!

sharifah syahirah TSM [chep] said...

kak tenang...
semua orang, lari dari rumah tu...!! sebijik macam komander kawat...haha...
kak tenang, simpan la no ikhwah..
nak salin satu yellow pages perubatan tu pun boleh~ =D

ayu....
nasib baik xde sape yg cube larikan diri guna takal badar kauthar...
kalo x, bleh je nak syahid kot... =D
ayu yg demam pun bingkas bangun menjenguk rumahnye~

sharifah syahirah TSM [chep] said...
This comment has been removed by the author.
emhoho said...

ya ampon korg nih..thrilling betol..
tkejot ak..

mangsa kebakaran tselamat..
baru ak paham status wani..
-geleng2 kepale-

kak 'tiada dalam berita' said...

masih nyenyak tidur, tiba2 bau busuk...dgr org bsg2..rupa2nya...

RUMAH AKU!!!RUMAH AKU!!!!

aduhai, baru sehari keluar dah begini T_T(perasan..lalala)

kpd ahli badar, jgn biarkan kak 'macho' seorang mati kebakaran (faham kan?? nnti ak jd ibu tunggal T_T)

semua bertindak~
p/s Allah lindungilah kami dari ketakutan dan musibah..amin

~alhuda~ said...

tebeliak mate aku mmbacenye..huhuh
yaAllah,..korang.kene buat sujud syukur nih.Allah nak suro korg slamat jawab pekse dlu agaknye.
ish3..
sape la si tenang si cun nih?curious~

ar-rumaisa said...

salaam,
ujian kecil dari Allah. kasi adrenaline rush sikit. hati-hati ya.. =)

peminat kakak 'cun'..kuakua said...

hahaha...lari guna takal badar kauthar..haha..lawak2..tetibe terbayang lak budak2 badar bergayut kat tali tu...hahahahaha

[amiza a.malik] said...

huhe.yang paling penting kurma tak terbakar =D
kalau tak habislah perniagaan

[amiza a.malik] said...

ramai kol aku pasal umah aku kebakaran.wahaha.smpi orang negara lain pun YM aku bertanya kaba. tadek sapa rentung dun wori.

lawakla teringat reaksi ahli badar pagi tu. dengan budak kauthar bg sapot dr rumah sebelah.=)

hidetoshi nakata said...

seb bek kurma xtrbakar.kalo x jd kurma masywi da..hew~

peminat kak 'cun' said...

muhasabah yg aku dpt pagi tu..

1-ajal tu bile2 mase je bleh dtg..api tu..x sampai 10 minit pon dh marak...kalo Allah x sedarkan sape2..maka akan terbentuk la resepi 'insan masywi fi narr'

2-sifat harta dunia..sekelip mata leh hilang..susah payah kumpul duit ntok beli karpet tu...kejap je...dh itam..ntah2 dh berlubang kot..ntah2 rentung..ntah2....

3-tajdid niat selalu..kalo mati..moga Allah matikan tyme iman tgh menggunung n niat di dada adalah niat yg bek2 je

4-tu api dunia...bile kite tgk..kite takot n sume org x keruan..sume pikir mane nak lari...tp kalo api neraka..mane kite nak lari...sob2

5-mungkin ada kesalahan kite yg Allah terlepas pandang...(cth:membazirkan elektrik)...utk kauthar juga...hehe..kauthar manyak themut...!!

6-kedit n bateri hp kene ade selalu...ade emergency sng nak contact sesape...(tyme tu bateriku kong)

7-work under pressure.kite dh penah blaja zakaa syuuri..maybe Allah bg peluang ntok prektis..tp kak cun je yg lulus..ehem3...

aaa..banyak lagi..pikir2 la yer..bile satu bende berlaku..must be something yg Allah nk cakap ngan kite..

k..selamat semayang suboh..ni korg dh bangon lom ni?org dh qomat...bangon!!

tata
baaaaaaaaaaaa(spesel ntok yam-yam je yg memahami)

kak 'cun' said...

alhamdulillah 'ala kullihal...
2nd tyme ku merasai pngalamn cenggini...

Dia masih lg memnjangkn umo kite..
syahid belum tibe..
teringat lgu keimanan..~jemput rindu2 syahid..~
masih byk lg amanah n tugas yg xterlaksana..belum cukup lg aamal ntuk bertemuNya..
Allah nk ajar sumthing kt kite..kasi sedar sket...amikla ibrah dan koreksi diri(^_^)

to kak yg xde lam berita...
bukan da lme ke ko jdik ibu tunggal(xde husband)..
klo anak da xde tu nmenye sebatang kara..huhu..xsangka syg lg makku kt sy..

p/s; xsangke lak sya de peminat..hehe (+_+)

faisazli said...

nasihat phk bomba-->jgn maen api..

alhamdulillah xde pe2..

isteri sengsara said...

pabila api sdang marak,semua ahli badar berlari ke katil masing2 mncapai alquran.apabila sudah terasa kehangatan api di sisi,cepat2 baring sambil meletakkn quran di atas dada(msti!!klo bwh sikit pn boleh la diterima..)muka jgn lupa maintain senyum..

"masyaALLAH..mangsa semua mati dlm keadaan tersenyum dn alquran dihati..ini menakjubkan.."
"syurgalah bg mereka.."
"cepat weh,amik cebisan dgg terbakar diorg.boleh buat tangkal time exam.."

pulak tuh,sume bhgn rumah rntung KECUALI bilik SINDRALELLA dn sepertiga kurma ayu(kurma ayu ade ubat guna2)

"ini bilik org beriman.."
"budak bilik ini dikatakan byk kali dilihat pergi ke kedai amu ramadhan.."
"selalu bau mnyak angin dibiliknya.."

begitulah ucapan yg trsembul dibibir mrk..

tragik bukan kisah mereka.ikuti kisah2 menyayat hati seterusnya......