Tuesday, September 16, 2008

Kembara KL Selangor 2008

Salam ramadhan penuh maghfirah..

Faty cakap “chep, ade orang suruh update blog”
Ayu plak "pemalas, lame gile x update blog"..pergh..huhu...xper ayu, sila bace entry kali nie..
Ye ye..baik..saya tahu sape tue..hehe..sejak akhir2 nie jari saya nie memang agak berat sikit..tapi akhirnya saya paksa jugak jari saya untuk mundar-mandir atas keyboard nie..jari saya bukan macam jari faty yg suka menari-nari atas keyboard..hehe..xder step2 tertentu..:P



Ahad,7 September,7 Ramadhan

Bertolak ke Klang Rumah Aimi J pada jam 4.30 ptg dgn menaiki bas transnasional. Disini sy igin melaporkan satu berita..seorang pemandu bas bersikap agak kurang menyenangkan telah memandu bas yg kami naiki ke Klang dan Shah Alam.Bas berno plat WKD 6702 bertarikh 6 oct 08 jam 4.30 ptg dr Kuantan ke Shah Alam dan Klang.. Menurut seorang penumpang berbangsa India yang sempat saya kenal semasa di perhentian genting sempah menceritakan bahawa rakannya telah diherdik oleh pemandu bas berkenaan sebelum menaiki bas “Tak reti nak beratur ke?dulu kat sekolah tak pernah belajar ye?” Huyoo, agak2la sikit kalau nak tegur orang pun, gunakan lah bahasa yg lebih sopan abang driver..Beberapa minit sebelum kami bertolak, abg driver tersebut konon2 round laa tengok penumpang..tibe2 die bersuara pada seorang penumpang yg sy pun tak tau sape.. “Adik, makanan tu simpan elok2 skit ye, ikat betul2 plastik die, nak termuntah sy bau!” Huh..dasyat ayat abg driver nie..Lepas tu bas pun bergerak la..sampai satu simpang tu,huh, sipi je nk langgar kete kelisa..mmg dasyat..die punye cilok mmg hebat..ok..takpe..dimaafkan. Tu baru satu kereta, ada lg kereta lain yg jd mangsa baik punye cilok abg driver nie,,gerun maaa tengok dia bawak bas.. Tengah tengah2 highway tu, tibe2 sy yg bertuah dapat sit depan skali nie terdengarlah suara abg driver tu mengeluh sambil berleter skit2…katanye pening laa, busuk laa, tak tahan laa bau makanan smpai nk termuntah…siap2 bukak tingkap lagi…tak lame pas die bising2 tue, tibe2 bas di stopkan kat tepi jalan..semua terdiam..terkaku..buat2 mcm bese je, sebab mmg tak tau kenape bas tu tibe2 berhenti..agak lame laa di stop..tibe2 abg driver bersuara “saye ni bukan ape, nak tau ke kenape saye berhenti? Saye nie pening tau, rase nak termuntah, habis badan2 rase lenguh, saya tak tahan dengan bau cam nie,orang dah warning dah awal2 tadi, tgk laa ape jadi, naik fed up tau, lambatla korang smpai camnie, dah bukak tingkap pun bau tak hilang gak..” panjang maaa abg driver berleter..dah laa duduk betul2 blakang die..huhu..xper..sabar2..die penat nie..die pose..

Sampai je kat genting sepah, bas di stopkan untuk beri peluang kami berbuka..kan dah ramai yg bawak bekal nk buka puasa, sebab masing2 tak jangka pulak yg driver akan stop..tibe2 lagi abg driver bersuara “ Ha, saye nk semua orang keluar, kosongkan bas, jangan ada sorang pun yang tinggal, pergi bukak puasa bg yg Islam, yang lain pun kosongkan bas” .. “berape lame ni bang stop kat sini?” ade sorang bro bertanye.. sunyi sepi tak dijawab oleh abg driver…masing2 keluar bas buat muka tak puas hati je…

Selesai makan, ramai laa yg tunggu kat tepi bas tue, masing2 berbisik-bisik..isunya..driver..hehe..aduh..kesian laa gak kat astor (driver) tue, tapi nak buat macam mane lagi..semua penumpang menyampaikan rasa ketidakpuasan hati…banyak kali jugak sy perasan yg astor nie bercakap dgn handphone..berkali-kali..tp x sure la pulak die pkai handsfree ke tak..tapi mcm tak..antara keluhan2 penumpang “die ingat die sorang je ke pause?”, “Ishh..tak pernah jumpa driver macam tu” , “Kalau macam nie laa dia drive, saya mmg nak turun awal2, takut je naik dengan dia”. Memang banyak komen yg sy dengar. Macam ada mesyuarat persatuab penumpang je. Memang lama kami tunggu driver tu habis makan. Sampai ramai yg cakap abg driver nie pergi tidur sebab penat sgt. Wallahualam. Akhirnya dalam pukul 9 malam sampai juga saya di klang, Selangor.


Isnin,8 September 2008, 8 Ramadhan

Keesokkanya, saya dan aimi bergerak ke Shah alam dengan menaiki KTM. Sampai di stesyen shah alam dalam pukul 8.30, kami berehat di situ menunggu ilya, tehah, aimi athirah, dan Datin Ayu. Dalam pukul 9 trip aimi a,tehah dan ilya sampai. Pelbagai cerita yg keluar, bak kata along aimi J, korang nie macam setahun tak jumpe…hehe..tunggu punye tunggu, Datin Ayu tak sampai..hehe…tak sabar nak palu kompang untuk ayu nie…last2 smpai gak Datin Ayu yang kebetulannya sama train ngan Faty dan Huda.

Kami bergerak ke kolej Cemara, buat bising dekat Bilik junior2 yang akan fly ke Mesir..hehe..Then, gerak ke Mydin kat depan tu, Dulu masa kami fly Mydin tu belum buka lagi. Memang dah maju laa kat situ. Memang komfem akan habis duit sebab ada lagi satu shoping complex yg baru buka.

Pukul 12 bergerak ke INTEC. On da way nak jumpe Mama (ustazah Fatahiyah), kami terserempak dengan Sir Izzuan. So, kami berpecah 2 grup, 1 ikut sir, 1 lg jumpa mama dulu. Sampai bilik mama. Mmg bising sebab ada junior2. Sempat laa buat taaruf, buat kecoh dengan mama.hehe..nak dekat sejam lebih duduk sane, pergi solat zohor kat ALM, surau yg jadi port kami solat dulu2 ..then gerak untuk jumpa Sir Izzuan. Sir semangat tunjuk gambar2 dia melancong ke Bangkok.Huh, dasyat betul gambar2 dia…Dalam pukul 3, kami bergerak ke PKNS dan dalam pukul 5 kami bergerak pulang ke Shah Alam.

Selasa, 9 September2008

Bergerak ke Serdang, berkongi ilmu di sana, berkenal-kenal dengan kakak2 yg belajar di pelbagai Negara. Memang syok dan best….hehe…

Rabu, 10 september 2008

Bergerak dr Serdang ke Gombak bersama aimi J untuk berbuka dan bermalam di rumah Faty. Huhu..untuk pengetahuan, jelajah ke rumah ahli2 rumah sy di mesir telah selesai 80%. Buktinya, saya telah ke rumah Aisyah di Muar 2 bulan yg lepas, ke rumah asyila di penang sebulan yg lepas, ke rumah aimi dan faty dalam minggu lepas. Hehe..rumah sape yg terlepas nie? Memang cuti kali ni saya habiskan untuk mengembara laa..kembara sorang2 plak tue,,hehe,,tak kira siang mahupun malam. Saya ke penang dulu basnya pukuk 10 malam, tiba di penang pukul 5 pagi dan menunggu syila tiba sehingga jam 7 pagi..dasyat tak?tunggu sorang2 di pagi2 hari..hehe..tapi ade je laa orang lain. Ada masalah teknikal masa tu, tu yg kene tunggu lama skit. Tapi Alhamdulillah semua ok. Saya suka je naik bas malam2 sebab boleh tgk bintang..hehe..mmg best..dari penang ke ktn pun naik malam jugak.Rase cam nak kait je bintang tu. Subhanallah, memang cantik maaaa…hehe..Cerita bersambung, malam tu faty bawa kami bertarawikh di masjid uia Gombak. Alhamdulillah, sambil pergi terawikh tu, dapat la jugak jumpe Petem kat sane..mula2 niat nk datang kl ni mmg nk jpe kawan2 lama nie, tapi plan tu tak jadi sebab sorang2je, tapi tue laa kuasa Allah, urusan dipermudahkan, niat asal tu termakbul jugak akhirnya walaupun dah dicancelkan. Syukran ya Rabb. Malam tu lepak2 dengan Kamil, anak buah faty..memang comel. Sempat temankan dia tgk cerita Thomas tue..hehe..

Khamis, 11 September 2008

Dalam pukul 10.30, kami bergerak ke stesyen bas GreenWood. Alhamdulillah, tiba2 je mmg ada bas pukul 10.30. Alhamdulillah, risau jugak mula2 kalau takde tiket, tak pasal2 kene ke Pekeliling atau Pudu. Tu laa kan. Memang Allah mudahkan urusan hambanya. Tak lama tunggu, akhirnya bas tiba dari stesyen Putra kalau tak silap. Dalam pukul 2 ptg, saya tiba di Kuantan.

*Balik dr sane, bila sampai rumah, sy dapati Justin nampak lain. Sah laa dia sakit. Tadi abah ke klinik tanpa bawa Justin, ingat nak make sure je DR. ade ke x sbb hari nie hari ahad. Memang DR xder. So, abah just inform kat pembantu DR tu je symptom2 yg Justin alami. Konklusinya, justin ni cirit-birit.hehe..memang btol pun. Tak pasal2 je kene bersihkan najis dia sebab dia macam involuntary gak laa..adoii..pastu mata dia macam bengkak skit, kelopak mata dia macam ternaik..xreti daa nk explain..yg pentingnya tu adalah tanda kucing kene cirit birit.Satu ilmu baru untuk hari nie…so skrg dgn suka relanya terpaksa jadi jururawat peribadi Justin. Sesungguhnya pelihara haiwan sgt memerlukan komitmen.


5 comments:

princess said...

uwaaa!! p greenwood x bg tau pn..umah kte dkat la yg amat ngn greenwood tu..wan fathiyyah wan ibrahim ni mmg nk kne tau!! sje xmo bg chep g umah kte gak! nk kne nie..

chep x p umah radin je lg.n my house as ur 1 month housemates..ngeh ngeh.. :p

uishh bhye r nek bas pemandu cm tu..tkut nye..jd len kali nek la transnasional! hehe..promote2.. p je ngadu kat hak pengguna tuu.. :D

amiza malik said...

mahap datin lmbt hr tu
time kaseh tggu datin
mlm before tu ade function ngan dato' tu yg bangun lambat

amee..seriyes aku nak jd datin
kalau title puan sri lagi bagus
up sket:)

asyila said...

oh..puas berjalan??

haha..

manfaatkan 10 mlm terakhir nii..

smoga mndapat keberkatanNya..amin ya Rabb..

lailatul qadar..smoga berjumpa dgnnya..

lg 2 mggu nak balek cairo!!!

uwaa~

chep said...

salam..

syila,
kalo ikutkan, maseh blom puas sbb blm smpai umah radin n huda..hehe..
yup..insyaAllah..

ayu,
kim salam byk2 kat dato'2 sekalian,
kesian kat datin nie...seb baek x tggl terwaikh..hehe

huda..
ayoo..tu la...aishhh..maksudnyer rumah ahli beit yg blom ku sampai ade 2 laa, huda n radin,,
xper, next year daku akan buat percutian khas ke rumah kalian..hehe..

c's radin said...

wahhaa.. ayu.. siapakah gerangan dato'nya=P amoi die..

eyh, chep.. ad doto'2, datin nih kwin berapa?lol

hurrrrrrrrrrrrmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

merjuk!!!!!!!

Chep.. dat day u all p serdang, ive been dua org je kat uma wif my mom... bilik2 kosong!! sunyi! as always act.. huhu.. mmg bse sini sunyi pn.. ble ad klpgn,dtg tau.. tau.. tau..