Wednesday, August 20, 2008

Minggu yg terisi

Isnin 11 Ogos 2008
Pukul 7 pg, keluar rumah bersama ummi ke terminal bas untuk menjemput tetamu VIP asyila ismail yang datang dari Penang. Selamat dtg yer…tengah hari smpai petang bwk asyila jalan2 sekitar bdr Kuantan.Kami shoping, asyila beli baju kurung Pahang..hehe..ade gak kenangan dari Pahang nie..ptg tu lepas solat zohor kami main boling. Memang agak hancus..tp yg penting kami enjoy and happy.
Selasa 12 ogos 2008

Kami bertolak ke terminal makmur dgn menaiki teksi. Tepat pukul 1 ptg, bas cepat ekspress yang akan membawa kami ke JB tiba.Perjalanan kali ni agak lambat, mungkin sebab hujan. Dan bas ni tak lalu jalan mersing, tapi lalu jalan muadzam segamat. So xdpt laa tunjuk my school Integrasi Mersing tu, tp disebabkan lalu muadzam dpt la tunjuk my school yg lame SMKA Pahang Muadzam Shah
tu.Tapi tu pun dari jauh je laaa…Dalam pukul 7 malam, kami tiba di terminal Larkin.Malam tu kami dinner di rumah uncle din ngan beberape sahabat lain.

Rabu 13 ogos 2008

Pagi tu duk rumah je..rumah my bro in law wif my sis. Duk rumah tgk tv, surf internet, borak2
sket dgn uncle and auntie (ayah n mak abg adzhar)..dalam kol 12 kami keluar untuk lunch and jalan2 shoping lagi..hehe..Petang tu, jalan ngan kak farah n abg adzhar plak. Lepas jalan2 sket, kami dinner di senibong and jalan jap kat Danga Bay.

Khamis 14 Ogos

Keluar rumah ke terminal larkin, uncle yg hantar. Asyila balik penang pukul 10.Me balik kuantan pukul 11 ngan paan n menthol yang kebetulan nk pi kuantan sbb ade gathering KSP.Lepas je asyila naik bas, sempat gak menjenguk ibu (mak sedara) and my kazen kat gerai makannya di terminal larkin tu. Boleh pulak ibu tak perasan.. “ Ye dik, nak order air ke…ke nak balik nasi bungkus”..huhu..ade ke patut ?? “Ayo ibu…syahirah laa nie”…hehe….adoiii..baru setahun duk Egypt, xkan dah x knal kot…haha..tu laa…bz sgt..rmai btol customer kat kedai tu smpai x sempat nk tgk muka ank sedara die nie…hehe. Sempat minum air jap, tolong hantar order customer..bungkus nasi and lauk sket utk bawak balik…Dalam pukul 11, bergerak balik ke kuantan.

Jumaat 15 Ogos
Petang jumaat, me, my bro syahmi and abah gerak ke PC fair..banyak gak matlamat nk pi pc fair nie..smpai sane survey2 harga..finally dapatla tambah RAM laptop..tambah lg 1G je..org tu suggest utk tmbh 1G je..igtkn nk add 2G..xperla..janji laptop ni laju sket. Beli cooler and headphone utk laptop.Dapat gak beli 2 pendrive...1 yg 1G, 1 lg yg 4G..hehe..bukan tamak ye..tapi nk gantikan satu pendrive faty yg terhilang kat Egypt aritu..hehe..faty, ni 1G tau, bukan 512MB..nak ke x nak??haha..kalau xnak 1 G nnt kite potong pendrive tu bahagi 2 nak???heheh…mula2 igt nk beli external hard disk, abah pun dah bermurah hat ink blanje, tetibe bile tanyer 1 kedai tu yang harga agak berpatutan , dah habis stok plak. Huh..hmmm…not necessary pon HD tu..sekadar kepuasan sendiri je.So tangguh je laa dulu niat tu. Byk lagi benda lain yg nk kene beli nnt.

Sabtu 16 Ogos
Dalam pukul 12tgh ari, kami bergerak dari rumah menuju ke rumah abang abah, uncle kamal yang terletak kat sempadan nilai 3..singgah untuk branch kat restoran zaman jap. Juga singgah mkn untuk kali ke 2 di RnR genting sempah. Petang dalam pukul 6 kot, kami tiba di rumah uncle. Petang tu kami berbual-bual kejap..sepanjang hidup nie, ni adalah kali ke 2 jumpa family nie..huhu..baru berjejak kasih dalam 2 ke 3 tahun lepas. Family abah ni mmg agak complicated salasilahnya. Abah sendiri pun komfius berapa ramai adik bradik yg die ada.hehe..Malam tu ada kenduri arwah my kazen, Syed Muhammad Nur..umur baru 23.Arwah meninggal secara mengejut. Arwah ni bekerja sbg penolong penerbit kat channel Astro Awani tu.

Snap gambar arwah kat bilik die

Menurut cerita, malam tragedi tu, arwah sedang dinner bersama rakan2 sekerjanya. Then arwah makan aiskrim…tibe2 je pengsan. On da way ke hospital, dlm ambulans, die meninggal..Post mortem telah dibuat, tapi pihak hospital x dpt mengenal pasti punca kematiannya. Walaupun mmg x knal ngan arwah, rase nyer arwah ni mmg org yg komited bekerja. Uncle kamal ada bagi kami bace blog boss arwah, yang menceritakan ttg arwah. Malam tu pun kami tidur di rumah uncle kamal, di bilik arwah. Bilik tu masih bersepah, mungkin sejak arwah meninggal, tak de siapa yg jaga bilik tu.Hmm…
sempat laa usha2 sekitar bilik tu, nampak byk planner dlm bilik arwah yang bertampal kat dinding…perancangan study dan kerja..termasuk tarikh konvokesyen bln ogos nie..tapi ajal arwah dh smpai..x sempat nk konvo…semoga Allah beri kekuatan pada ibu dan ayahnya. Arwah anak bongsu dr 2 org.Al-fatihah…….
Selalu lah kita mengingati mati kerana ajal akan tiba pada bila2 masa tanpa sebarang amaran. Mungkin esok, mungkin 2 jam lagi, mungkin sesaat lagi, semuanya tak dijangka…jangan sampai satu ketika ajal kita sampai, kita berada dalam keadaan yang tak sepatutnya. Sentiasalah mohon kemaafan antara satu sama lain…supaya hati sentiasa tenang.Sekadar peringatan untuk kita bersama terutama yang menulis.

Ahad 17 Ogos
Setelah bersarapan bersama keluarga arwah, kami bergerak ke rumah uncle Noh, tak sure adik or abg kpd abah. Rase cam adik…hehe…Dalam pukul 1 , kami terpaksa mintak izin untuk bertolak ke temerloh sebab ade kenduri plak kat kg. Kali ni keluarga ummi plak. My kazen, ijal melangsungkan majlis perkahwinannya dengan wanita pilihan..hehe..namanya x igt sbb agak complicated. Sampaikan tuan punya badan pun berbelit sebut name sendiri, apatah lagi laa org lain..hehe..semoga kekal hingga ke syurga..insyaAllah…..seronok balik kampong..ramai sedara mara yg balik..sepupu2 yg kecik2..kecoh bila ramai2 berjumpa..prefer untuk tinggal di kampong sebab best…udara bersih..byk pokok2..lembu2 n kerbau2…sungai…kebun2 buah…mcm2 laaa…bercita-cita untuk buat rumah kat kawasan kampong..amin..hehe…seronok btol bile igt kenangan masa kecik2 dulu masa arwah atok ada lagi..mmg besssssttttt sgt…mcm2 bleh main..sampai habis semua pokok pisang kami tebas untuk buat pondok..hehe…pun penah kena kejar dengan lembu yg bakal disembelih..degil sgt nk ikut org tua2 buat kerja..last2 lembu tu terlepas n kejar kami…hmm..main bunga api ramai2...org tua2 bakar lemang, masak ketupat, buat dodol, kami yg kecik2 main2 mercun..pasang2 pelita,..huh..miss all da moment very muchhh!!!skrang semua tu dh tggl kenangan jerk……..
Disitu tempat permainan satu ketika dulu...kini??

Hehe..apiq..jelir lidah apiq..!!

2 Beradik yang kepenatan konon2nyer...hehe



Isnin 18 Ogos

Terima panggilan dr Fizah, ckp nk dtg rumah sebab Deena nk bertunang tgh hari tu..huhu..mabruk ya Deena, akhirnya kamu bertunang dulu. Before gerak ke rumah deena, nazirah and fizah dtg rumah dulu. Kami borak2 sakan..konon2nye dah setahun x jumpe..hehe..actually diorg ni semua geng2 sekolah rendah dulu..alhamdulillah kami kawan dari darjah 1 sampai laa..almost 12 years dah…semoga ukhwah kami ni kekal sampai bile2 membawa ke syurga..insyaAllah…Deena bertunang dengan pensyarahnya di Matrik Melaka aritu..huhu…tahniah2..name tunangnya En. Zaki..kenapa pggl encik??ye laaa..En. Zaki ni sbnrnyer mentor deena, dah berumur 26 thn, so mmg layak laa kami pggl die encik walpn deena ckp perangainya x mcm org umur 26..heheh…insyaAllah Deena akan fly ke UK bln 9 nie untuk subjek kimia kot..ke fizik…nnt bakal jd lecturer gak…insyaAllah..

Nazirah, Deena, chep and fizah kat blkg tue..
fizah bermonolog dalam hati ,bila laa plak turn aku nie?

Malam tu kami bertiga tidur kat rumah nazirah. Dulu mmg slalu lepak2 kat rumah nazirah..slalu wat study group, main2 same2..mkn..hehe..mlm tu berborak..bercerita..bercakap..imbas kenangan..bukan kami ber3 je, mak nazirah pun join sekali…meriah gak laa rumah nazirah malam tu..mak nazirah ni asal Thailand, so bile tgk citer siam sgt laa best sbb xpayah bace subtitle pun…respect laa makc ik…
Esok paginya igt nk keluar Bandar reramai, last2 x jadi sebab masing2 malas and prefer duduk burak2 tgk tv je kat rumah nazirah tu…sangat best..bukan borak kosong semata-mata…ada gak bincang2 ilmiah sket..skrg dh xbleh nk wat study grup mcm dulu sbb masing2 dah blaja kos yg berbeza-beza..fizah blaja engineering dlm teknologi gas..nazirah plak blaja perladangan..me plak?mmg berbeza-beza btol kos kami…best btol nazirah blaja perladandan..byk tanam pokok..byk buah yg nazirah bwk blk rumah…frankly speaking, dulu pernah gak terfikir nk ambil kos2 berkaitan pertanian sbb kerajaan sgtla menyeru supaya ambil kos nie..lgpun dulu masa PMR kami sekelas dipaksa (hehe) untuk ambil aliran sains pertanian untuk subjek kemahiran hidup…so agak berminat laa ngan kos nie..tp kita hanya mampu merancang…then pernah gak terfikir nak ambil pasal bisness..hehe..tp rmai nasihat spy jgn amek..ni gara2 dulu join Tunas Bistari anjuran Johor Corp…Kami diajar cara mengurus syarikat..dari segi pentadbiran, pengurusan, perakaunan, pengeluaran, promosi and byk lagi..dulu kat sekolah kami ada syarikat sendiri namenye Intem Corp..ade 15 org pemegang syer merangkak jawatan kuasa tertinggi syarikat..hehe… …mase tu jd Pengurus Pentadbiran. Setiap bulan kena siapkan report dan hantar report tu kat syarikat Johor Corp..penat mmg penat.. tp seronok..walaupun keuntungan kami xla byk mana, pengalaman n ilmu2 tu sendiri laa yg sgt best…Alhamdulillah byk jugak award yg kami terima dr Johor corp..hehe…pape pon, semoga ilmu2 perniagaan nie beri manfaat kpd kami..kerana sesungguhnya bisness ni antara kerjaya utama rasulullah..juga merupakan 90% drpd sumber rezeki..btol x?

Rase cam dh jauh terlari dari tajuk utama..hehe…ok..harap apa yg dikongsi ni dpt beri sedikit sebanyak manfaat..insyaAllah…
Lagi beberapa hari, peperiksaan Dhur Thani bakal bermula..sama2 laa kita mendoakan sahabat2 yg akan berjuang.


Semoga dipermudahkan segala urusan, diberi ketenangan sepanjang peperiksaan, dapat jawab dengan baik..dan penanda2 murah hati untuk berikan markah…seterusnya najah dan sama2 dapat naik tahun..insyaAllah..amin ya rabb…insyaAllah doa akan sentiasa kami iringi.

sengal x si justin nie..die perasan nk jadi ibu susuan kpd anak2 kucing tu..xsedar diri bhw die hanyalah abang kepada kucing2 nie yg mane juga telah lupa diri bhw jantinanye adalah jantan..huhu..konon caring laaa tue justin ekkk??wat muka sayu plak tue..hehe


6 comments:

fathiyyah said...

chep!!
fathy naaak pend tuuu..baik ati nyaaa chep niii..

hihi..owh,ni ke kwn yg tunang tu??aiseh..jelesnyaaaa..chep tak jeles ke??hahahaha

kiddin..kang timbuk kontroversi pulak daah..

c's radin said...

ehermm.. dh agk dh.. anak dara nk p***** nih.. hihi

korg kawen la cpt2.. dok menyemak je kat uma.. hihi =D

asyila said...

chep..beshnye da tunang..hehe
btol la chep..bile la turn kite..
hmm chep,kite da ttp blog kite taw..
kite yg buat dulu dari chep..
(memang niat dah lame nak buat cmnii)

chep said...

faty...
nak ekk???haha...baik2..nnt smpai umah chep kasi...
hmm...unsur jeles tu ade gak laa..hahaha...

radin and syila...
amboi2...ke korg yg nk p***** dulu??kita kena dahulukan yg plg awal lahir kan syila???sape ekk???

asyila said...

aah..kna dahulukan yg paling sulung kat rumah tu..hehe

c's radin said...

Erk, kenapa ttp??

Erk, (again!) sape ek? Siapa sulung?? *cek2 database*

larghhh.. dia nih tak boleh, lahir je awal,tp takde calon, tak matang, tak reti mcm2, serba tak.. xblh2..huhu