Monday, March 3, 2008

EgYpT best!!

salam hari isnin....hehe..

sebenarnya chep takde perancangan pon nak pergi cc hari ni, tapi tetiba si aimi dan fety ajak chep pergi..radin, aisyah and syila ade kelas komputer..so we have to wait 4 them here ...hehe..

malam tadi best sangat sebab dapat belajar ilmu baru..walaupon tak laa hebat mane..tapi at least memang chep puas hati sangat...sebenarnye chep baru belajar guna photoshop..heheh...dah lame bercita-cita nak belajar photoshop, tapi selalu tak jadi...last2 malam tadi terlaksanakan jugak impian tu..alhamduillah..belajar camne??dengan sape???hmmm...tak laa pergi amek klass komputer pon..belek2 ape yg patut..explore sikit2..bace tutorial then try buat..mula2 putus asa gak..tapi teringat pengisian tazkirah ringkas kat nasyitah...kita mesti ade sifat iradah yang tinggi dalam diri..mesti ade semangat yang kuat..kalau nakkan sesuatu, kita mesti kena ade keinginan yang sangat kuat..ALLAH sangat sayangkan hambaNya yang mempunyai keinginan yang kuat..of coz laa keinginan yang baik...so...kita sebagai manusia, mesti ade keinginan yang kuat..kita boleh aplikasikan sifat ni kat mane2 pon...insyaAllah....bila teringat nasihat kak shitah tu, chep pon terus laa cuba dan cuba dan cuba sampai berjayer..alhamdulillah...walaupon kemahiran yg chep dapat tak laa hebat mane, tapi ilmu ni tetap sebagai satu anugerah yg berharga..insyaAllah chep akan guna ilmu baru ni sebaik mungkin..amin...

Sejak akhir2 ni, bila nak pergi kelas, mesti ramai giler student2 malaysia yang naik satu bas yang sama...memang kami budak2 1st year yang duk kat fustat nie ramai yang suka naik bas...mana taknyer, LE 0.25 je..takpon LE 0.50...heheh..jimat...masing2 mmg cbuk nak berjimat,,mane taknyer..semua bercita-cita and berhasrat nak balik malaysia...sekarang ni dah ramai yg cbuk survey2 harga tiket..heheh..jadual exam final pon dah keluar..isk..cuak laa plak...tapi makin dekat dengan exam makin best..sebab tandanyer dah nak balik malaysia..heheh..insyaAllah bulan hujung bln 4 ni dah start exam smpai hujung bulan 6..insyaAllah kalau ade rezeki chep balik malaysia bulan 7..kene balik lambat sikt sebab banyak perkara yang perlu di settlekan..especially hal rumah..emm...sambung citer pasal naik bas...memang "giler kecoh " laa dalam bas tu..memang bas di conquer oleh student melayu...sit penuh...campur yang berdiri lagi..memang ramai laa..pening kepala orang2 mesir tengok kami semua..mana taknyer, semua banyak cakap..hehe..and 4 dis week, perkara paling hangat sekali is about KAHWIN...bergosip je semua...sebabnyer ade sorang kawan kami di Mansourah bakal bernikah dis friday..insyaAllah kami akan pergi sana..semoga jodoh mereka berkekalan ..amin...

sebenarnya nak citer pasal suasana dalam bas..
kat sini memang best..orang mesir biasenyer and kebanyakkan sangat beradab dalam bas..sebab bila ade makcik tua naik, pasti ramai orang yang tengah duduk akan bangun dan bagi ruang pada golongan2 veteran nie..seronok tengok suasana macam nie...sejuk je hati...student malaysia pon ramai laa bagus2 ..memang biasanyer diorang akan bangun especially ikhwah laaa..memang adatnyer mcm tu..lelaki biasanyer akan bagi peluang untuk perempuan untuk duduk..kadang2 pakcik2 pon nak bagi ruang untuk bagi kami akhawat ni duduk...sampai berebut-rebut nak bagi orang duduk..yang kami ni nak bagi pakcik duduk..yang pakcik ni pon beria-ia nak bagi kami duduk...hehe...kalau kat malaysia chep tak pasti suasana macam ni still ade atau tak...

Lagi satu suasana yang berbeza bila dalam bas adalah bisness..bukan bisnes ape2 pon..biasenye setiap pagi pasti ade penjual baik lelaki mahupon perempuan yang akan naik bas..then diorang akan promote barang2 tu dalam bas dengan cara letakkan barang jualan atas pangkuan @riba setiap penumpang..biasenyer barang yang dijual adelah barang yang tak laa orang guna sangat..jual sticker laa..getah paip laa..pen laa..stokin laa...etc...kesian jugak tengok diorang yang jual tu..sanggup wat pape demi nak cari rezeki..then lepas die letakkan barang nak jual tu kat kita, dia akan tinggalkan kita kejap..pastu jap lagi dia round sekali lagi untuk kutip balik barang tu...sumtime adela jugak orang yang beli..sebenarnya chep rase kebanyakkan orang bukanla ak beli sangat, tapi atas niat sedekah...bukan dalam bas je..dalam metro pon banyak..lagi satu ramai jer orang arab yang jual kat jalan raya..almaklumla mesir ni jalan rayernye sentiase sesak..so penjual2 ni akan pergi dekat kereta setiap orang untuk nak jual barang..kire cam bisnes bergerak laa...takde premis khas..hehe..biasanyer diorang jual tissue kotak tu ..sebabnyer biasenyer orang akan letak tisu dalam kereta..so takyah laa pergi cari tisu kat kedai..pastu diorang jual bulu ayam tu..mungkin sebab mesir ni memang sentiase berdebu, so semua orang guna bulu ayam untuk bersihkan debu2 tu..heheh...

serius cakap..i love Egypt..hehe..bukan berniat nak promote ape2 pasal egypt, tapi egypt best..hehe..kadang2 terfikir jugak..kenape laa chep dihantar ke egypt..kenape tak jordan ke..us ke...uk ke..newzealand ke...???kenape chep dicampak ke negara yang sangat laa "bersih" nie...yang jalan rayenyer sentiase laa sesak..sentiase laa cbuk...walaupon dah 6 bulan chep duk cni, chep still takut nak lintas jalan..setiap kali nak lintas jalan mesti heart beat meningkat..isk..isk..memang megharapkan abang2 polis tiup wisel untuk suruh kereta2 ni stop..taknyer lampu isyarat merah macam kat malaysia..lampunye oren jer ala tool ..lampu isyarat tu sekadar nak cukup syarat jer..hehe..emm..pasti ade hikmahnyer chep dicampak ke mesir nie..pasti!!mesir ni laa bumi anbiak..dalam masa yang sama bumi firaun..pilih laa nak jadi macam nabi ataupon firaun...bak kata senior2 sebelum kami semua fly ke egypt..mesir ni macam mencari permata dalam debu..walaupon berdebu, banyak permata yang boleh kita kutip...banyak sangat ilmu yang ade kat cni..kita yang kena cari..yang bulat tak datang bergolek, yang pipih tak datang melayang..btol x??memang banyak dugaan sepanjang duduk kat mesir nie, tapi semuanya bergantung pada diri sendiri macam mane nak terima dugaan tu...nak terima sebagai satu perkara yang menyusahkan??atau sebagai perkara yang banyak beri manfaat pada diri..yang banyak mengajar diri tentang erti kehidupan yang sebenar..yang banyak ajar diri tentang kesabaran..etc..kalau nak disenaraikan memang terlalu banyak walaupon taklaa berapa lame chep duduk mesir nie..pasti senior2 kami kat cni lebih tahu dan lebih memahami keadaan dekat sini...nasihat pada sahabat2 di mesir atau kat mane2 je, jangan laa kita merungut, mengeluh, dan sebagainya...terima segalanya dalam bentuk yang positif..setiap yang berlaku pasti ade hikmahnya..pasti Allah nak tunjuk sesuatu pada kita...lagi banyak dugaan yang kita terima, lagi best..btol x???tandanya Allah sayang kita... : ) lagi banyak perkara yang boleh kita pelajari setiap kali kita terima dugaan...

PS : 1. Khas untuk amal yang eksiden baru2 nie,,,jangan sedey2 kay!!amal boleh!!!insyaAllah
kami semua akan bantu amal...alhamdulillah tubuh badan masih sihat..masih boleh
bergerak...tak lame lagi sembuh laa tu.. : ) amin...

2. Post kali ni mungkin agak bercelaru sebab karang time tengah online kat cc..biasenyer
karang kat umah je...so sori kalau ayat bercampur aduk and bercelaru...isi
berterabur...kalau buat time pekse mesti pemeriksa pening...~~mintak maap
cikgu!!!saye tetap mencintai bahasa melayu!!! abah pon cikgu bm..heheh

3. Untuk my sis..k farah..and abg adzhar..hoho..pe kabo??sehat???pikah!!!kete
sehat???hehe

4. Aimi...sabar yer dengan dugaan...doa banyak2..nanti insyaAllah jumpe balik...

1 comments:

mohd adzhar said...

Nah link photoshop tutorial :
http://graphicssoft.about.com/od/photoshop/l/bllps5out.htm
http://www.pegaweb.com/tutorials/web-design-and-adobe-photoshop-tutorials.htm
http://www.pixel2life.com/
http://www.softutorials.com/