Monday, February 18, 2008

Owh Pakcik TeKsi !!


Date : 16 feb 2008
Time : 3.00 p.m
Disebabkan kelas bi takde, gara2 lecturer tak datang, kami bertiga, chep, aimi and syila pon macam biase laa jalan ke arah Munira berdekatan dengan El-Bagl untuk tahan teksi..lepas beberapa kali try tahan teksi , pakcik2 nie ramai pulak yang taknak pergi fustat…kenape ntah..bila ade yang nak ke fustat,tambang mahal pulak..kalau tak dapat LE 5 @ 6 kami tak nak naik..alhamdulillah, akhirnya dapat jugak teksi LE 5…perbualan dengan Pakcik teksi bermula <>
Ammu : Awak semua ni bagusla…sebelum naik mesti cakap dulu “MASAKIN FUSTAT Ya
Ammu”…pastu bila pakcik setuju awak mesti cakap “bikam yaa ammu?mumkin
khomsah?”…kuwaiyyis,,kuwayyis….tiap2
petang pakcik nampak awak semua kat sini..

Aimi : Ooo…Pakcik nampak student Malaysia hari2 yer…

Ammu : yup..dalam waktu macam ni laa saya nampak..emmm..awak semua Malaysia ke
Indonesia?

Chep : Kami Malaysia…bukan Indonesia..

Ammu : Orang Malaysia bagus..Indonesia pon bagus…Dekat Malaysia ramai muslim kan..dekat
Indonesia pon ramai..tapi dekat Mesir sikit jer…

Syila : Eh?? Betul ke??bukan Mesir banyak ke Pakcik??

Ammu : Tak..tak…mesir teruk..polis dekat sini pun tak bagus..orang Mesir ramai yang tak tutup
aurat..baik lelaki atau perempuan..yang perempuan make-up dasyat2…tak elok
tu..ramai yang minum arak laa..hisap rokok laa…polis pon same je…

Aimi : Ooo..ye ke pakcik..ingatkan Islam kat mesir ni cukup kuat…

Ammu : Dekat sini kalau berjanggut, pakai serban,pakai jubah..mesti kena tangkap dengan
polis..pakcik terpaksa cukur..dulu berjanggut..sekarang dah tak boleh…saya dah tujuh
kali kena tangkap dengan polis..

Chep : Arr???Kenape pakcik??

Ammu : Entah laa..pakcik pon tak tau.. pakcik cuma nak ikut Rasulullah je..semua yang pakcik
buat tu sebab nak ikut Rasulullah..tak nampak pon silapnya…pernah satu malam tu
pakcik tengah tidur..tiba2 ada orang ketuk pintu kuat2..rupa2nya polis datang dan gari
pakcik…

Kami bertiga terdiam..speechless laa…tak tau laa pulak…Akhirnya kami sampai fustat..pakcik ni memang baik laaa…kesian jugak kat Pakcik ni..rase macam nak naik teksi dia hari2 pulak..hehhe..dah laa LE 5 je..



Date : 17 February 2008
Time : 12.30 p.m
Al-kisahnya faty tak sehat..so dia tak pergi kelas..tetiba nak dekat pukul 12 faty sms aimi..mintak tolong sape2 balik rumah untuk belikan ubat..atas nasihat Dr.Wani , kami pun beli laa ubat yang macam kak wani pesan dekat Faty tu..Faty sakit dasyat jugak laa…tapi bukan laa sakit kronik..maybe keracunan makanan kot…tak reti laa nak diagnosis penyakitnya…hehhe…ilmu tak cukup lagi…So, chep and aimi terpaksa laa escape class biochem..bukan ponteng tau..lagipon Dr.Hanan dah pesan haritu…die cakap kelas untuk hari ni 30minit jer..dia tau semua orang still dalam mood cuti lagi..so tak boleh ajar banyak2..hehhe…tau2 jer Dr.Hanan nie…thanx Dr…!
Kami balik naik Metro …then sampai margigis kami tahan teksi…

Aimi : Ya ammu..masakin fustat?

Ammu : OK

Chep : Mumkin 3?

Ammu : Mumkin…..mesyi

Chep dengan aimi pon naik laa teksi..

Ammu : Mumkin 2??

Chep : Ha?? 2?? ├áisk…betuk ke pakcik nie??

Ammu tu pun gelak2..hahhah

Ammu : Mumkin 4??heheh?? atau mumkin 1??macam2 mumkin laaa…

Aimi : Mumkin nus <0.50> ??hehhehehe…

Ammu : Mumkin awak tak yah bayar laa….hahah

Riuh suasana dalam teksi tu…semua tergelak besar…
Dalam perjalanan tu, banyak laa borak2 dengan pakcik tu…nama dia Khalid..rumah dekat Zahra’..pakcik tu sibuk laa suruh kitorang kahwin dengan Egyptian..konon2nya memang baik sangatlaa semua orang mesir nie..hmmm…takpe laa pakcik…kitorang datang sini nak belajar dulu..tunggula 6 tahun lagi baru kahwin…tu pun bukan dengan Egyptian kot..hahah…Kesimpulannya, pakcik ni pun best laa..banyak cakap dan tak bosan dan tak menyakitkan hati.. : )



Date : 17 February 2008
Time : 5.00 p.m
Nak jadi cerita…kami bertiga , chep, aimi and syila …tahan laa 1 teksi nie…pastu…
Syila : masakin fustat ya ammu??

Ammu : Ok…masuk laa..

Syila : Mumkin 5??

Ammu : oo..mane mungkin…kalo ke Masjid Amr boleh laa 5…kalau ke fustat 10..

Syila : emm..takpe laa pakcik..kami tak nak…

Ammu : Okla..6..

Kami pon bukak laa pintu..syila bukak pintu depan..tiba2 pakcik tu marah2…

Ammu : Belakang!!Belakang!!Pintu belakang!!

Kitorang pon buat laa muka kompius giler..aphal pakcik nie..

Ammu : masuk laa cepat…!!!aphal dengan kamu semua nie???!!

Kitorang masuk laa…baru jalan sikit pakcik tu cakap…

Ammu : haa..setiap sorang bayar 3…!

Aimi : Aik..pesal pulak???2 cukup laaa..!!!

Ammu : Takde…takboleh..seorang 2.50!

Syila : Pakcik!!!kitorang tak nak naik..berhenti kat sini jugak…

Pakcik tu buat muka tak bersalah jer..dia terus je bawak kitorang…

Dalam perjalanan tetibe pakcik tu cakap…

Ammu : Awak semua ni ade duit kecik ke tak??nak kena ade baki tak??

Masing2 buat muka masam jerk…

Ammu : haa..ade ke takde??nak kena ade baki ke tak?? Sorang 2.50…

Syila : Istanna ya amm!! …nanti dah sampai baru laa kitorang bayar…isk..

Ammu : Tak…bagi duit sekarang…

Then syila keluarkan duit LE 10…pastu pakcik tu pun pulangkan baki..nasib baik dia pulangkan…apa motif pakcik tu mintak duit awal2???rasenya pakcik tu takut…takut nanti kitorang hulur kat dia LE 5 jer pastu terus lari..bertaktik pulak pakcik nie….

Ammu : Nie nak jalan terus ke??ke berhenti kat sini??

Disebabkan uturn ke rumah kitorang tak sampai lagi, kitorang suruh laa pakcik tu terus dulu, pastu baru uturn…tetibe pakcik tu cakap…
Ammu : Nak jalan terus ye??ok..saya pun memang nak jalan terus je…

Time dh sampai kat uturn tu, tetibe pakcik tu tak uturn pun..dia terus je..

Aimi : Pakcik..nape tak masuk??

Ammu : Saya tak nak masuk..saya tak nak pergi situ..saya nak terus je!!

Chep : Berhenti kat sini pakcik!!

Aimi : Pakcik!!!!!!! ..ape nie???bayar mahal…tapi tak masuk!!!!

Mengamuk aimi dengan syila time tu..pakcik tu dengan muka selamber jer bukakkan pintu kitorang and terus cakap selamat jalan dengan tak ikhlasnya….chep???tahap kesabaran dapat kawal lagi..tapi dalam hati meluap jugak arrr..nak marah tak reti pulak nak cakap arab nie..sikit2 boleh laaa..sebenarnya chep tak laa kesah sangat kalau pun harga die mahal..masalahnya sekarang nie BUDI BAHASA…boleh tak kalau pakcik berbudi bahasa sikit bile cakap…kalau layanan baik best jer nak keluarkan duit untuk bayar perkhidmatan yang baik..ni tak…marah2 jerk…ape2 pon nak marah banyak2 takde gunanya..semoga Allah berikan balasan yang sepatutnya pada Pakcik tu..amin…… : ) insyaAllah…Akhirnya kitorang jalan kaki laa ke rumah dari jalan tue…

Hoho…conclusion???pakcik teksi mane jadi pilihan hati???hehhehe..pakcik ke 3??hehe..banyak orang banyakla ragam…ape2pon kita kena terima semua nie..sebab kita manusia ni takde yang sempurna..manusia tak lari dari kesilapan…setiap orang pasti ada kelebihan dan kelemahan yang tersendiri…sama2 laa kita baiki kekurangan yang ada..insyaAllah..

0 comments: