Saturday, February 9, 2008

HIKMAH KEMBARA

Salam ukhwah buat semua…dis is my first post in blogspot..b4 dis dah ade blog at frenster..tp skrg dh tukar kat blog spot plak sbb frenster agak leceh n kurang menarik..
Tanggal 27 Januari 2008… Bermula lah “SINAI EXPLORER 2008” anjuran PERUBATAN..early in da morning, at about 7a.m, all of us gathered at Malaysian hall..mmg rmai gler..3 bas and 1 coster. Time tu smuer ahli2 perubatan yg join mmg terpancar wajah2 yg sgt2 ceria..wajah2 yg gembira sbb exam dh abes..alhamdulillah..chep pon same..dh abes exam..n now tawakkal jer at Allah..He noe da best..

Pagi kat ARMA b4 bertolak ke Sinai


At 10 a.m, our journey began..perjalanan mmg agak jauh..mule2 lg ktorg dh tdo..dlm pukul 12 chep terjaga dr tdo yg mmg nyenyak gler..n pemandangan kat luar tu mmg tandus…yang ade cuma gunung-ganang n padang pasir..ade laa sikit2 je bangunan n pokok2 yg mcm x berape nak sehat..kering jer..after few hours, we arrived at TABA..it is a town bordering with ISRAEL..at TABA there is also PHARAOH island.There is a fortification that was build by the Crusaders but then Salahuddin al-Ayubi took it over. We can see Egypt, Israel, Jordan and Saudi Arabia from there.


Hari dah gelap, so rombongan kami berhenti solat kat sebuah masjid..xsure lokasinyer kat mane..lps solat ktorg diberi makan oleh brothers2 perubatan..thanx bro!!ntah bile diorg preparekan hidangan utk kitorg..mmg ktorg smue kebuluran nasi..hehe..lps siap makan ktorg buang masa dgn bergambar..dlm masa yg same chep pon buat perkara yg chep suke buat..tengok bintang..heheh..mmg best sgt spjg 2 malam kat sinai sbb bintang mmg sangatla banyak n berteraburan..x penah tgk bintang sebanyak ni b4 dis..subhanallah..mmg terpegun laaa…not just me but all of us..tenang sgt tgk bintang2 tue…huh..kalo hari2 cam tu mst best…

“Waa..cantiknyer bintang tue”…smuer takjub tue..


Dalam pukul 10.30p.m ktorg smue sampai kat DAHAB..mmg x sangke plak kat tengah2 kawasan bukit-bukau gunung-ganang,padang pasir tu ade tempat yg sangatlaa cantek!!After ktorg check in,chep ,fety,aimi and syila merayau kat sekitar Dahab tu..mmg byk kedai2 yg bleh ktorg shoping..tp mlm tu x shoping pape ..juz nk survey..actually DAHAB means gold in local Arabic. Kat sane bleh nak snorkeling, kayaking, and cyling.Lps ktorg smuer merayau2, perut mula laa berbunyi..so ktorg cari laa mane2 restoran yg bleh bg ktorg makan..try survey byk restoran tp smuernyer mmg mahal giler..plg2 murah pon dalam LE 40..huh..tu bleh blanjer mkn utk seminggu…finally ktorg jpe laa satu restoran yg agak murah berbanding yg laen..LE 25 utk satu hidangan..dpt soup ngan roti isy yg mmg sedap, nasi ngan ayam atau kufta, etc. Berbaloi laa kot..sbnrnyer yg mahal bukan hidangan2 kat ctu, tp kawasan tu yg mahal..btol2 kat tepi RED SEA…red sea adalah laut dimana firaun dengan pengikutnya tenggelam sbb laut tu terbelah..laut tu terbelah slps nabi musa mengetuk tongkatnyer..subhanallah…dapat jugak tgk laut tu depan mata sendiri.Layanan kat restoran tu agak baik..si Muhammad pelayan restoran tu mmg peramah..ayat pertama die kat ktorg “wow..women wearing glass is very special. Your husband will be very lucky becoz he will marry 2 women in a same time, one with glass and another with no glass”..camtu laa bunyinyer…haha..best jugak falsafah die nie..mmg ktorg smuer pakai spek mata pon…cume syila jer yg x pkai mlm tue…kat restoran tu jugak ade sorang pelayan yg agak berumur..die reti ckp melayu sbb die ckp die penah kerja kat KL..he said that Malaysia is a very nice country and have a very nice people.He have work for a few years at KL..but unfortunately he lost all his money there..we ask da reason why..but he just said that its all takdir Tuhan…terkesima gak ktorg time tue..x tau nk ckp ape..just give him some smile..bagusla jugak die tu sbb die x menyalahkan takdir n redha je..



Romantik laa restoran nie…huhu


Tanggal 28 January 2008….
After subuh, ktorg pon semangat laa kluar dari chalet nak explore lagi Dahab nie..kononnyer nak cyling laa pagi tu..unfortunately smuer kdai yg sewakan basikal x bukak lagi..biase laa org arab..bukak kdai mmg lmbat..smpai pkul 9 ktorg tggu..tp x jugak bukak…so ktorg pon try laa cr breakfast..pagi nie nak save sbb mlm td dh makan mewah dah..so we just take 2 packet of molto (chocholate croissant) and sekotak strawberry milk..bolehla tahan..janji perut ni penuh..after that ktorg jalan2 kat tepi red sea and shoping kat sekitar dahab nie…time shoping habis dalam LE 100 laa..heheh..mentang2 biasiswa baru masuk..shoping sakan laa…I bought a sweater n 2 t-shirt..tu jer..x berminat plak nak beli cenderamata..bcoz cenderamata xleh dpakai..just boleh tgk jer..btol x??Lepas shoping ktorg naek jeep..lps kecewa basikal xder…walaupun kedai sewakan basikal dh bukak, basikal dah xder..sbb x cukup..so many malaysian student yg excited nak naek basikal..so of coz laa not enough..kat mesir perempuan x naek basikal..mmg adat diorg macam tu..so kalo kat kawasan laen mmg xder peluang bg gurlz utk cyling expt at Dahab.Naek jeep kne bayar LE 15…ktorg naek 8 orang..tourist guard yg jd driver tue promise to bring us to da most beautiful place kat Dahab tu..mule2 risau jugak..ntah ke mane laa ktorg akan pergi…naek jeep macam naek roller coaster jerk…1st place yg pakcik tu bawa ktorg adalah blue lagoon..wow..wat a very wonderfull place..mmg gler cantek laa..!!biru sgt air die..terletak btol2 kat kawasan pdg pasir…kagum and terkesima..mmg indah ciptaan tuhan..then antara tempat laen yg menarik pakcik tu bawa ktoeg adalah di kawasan atas gunung…we can see the whole DAHAB..mmg menarik sgt…kalo nak diikutkan pakcik tu nak bwk ktorg jalan byk lg tempat, but we have to check out at 11.30a.m, so we don’t have enough time…I hope I can bring my family here..insyaAllah..


At blue lagoon..subhanallah..mmg cantik!

Sbnrnyer byk lg nak citer..tp I have to make it short..ptg tu dalam pukul 6 ktorg check in kat chalet yg berdekatan dengan kaki gunung Sinai..suhu??x sure…tp terlalu laa sejuk..smpai x boleh tdo..at 1.00 a.m in da morning, ktorg naek bas pegi ke gunung Sinai @Jabal Musa. It is the 2nd highest peak in Egypt. It is 497 ffet or 2285 meters with 3750 steps after a long and sloping track. The temperature on the peak may fall down to -2 degree celcius.It is believed that nabi Musa receives the taurat here.-refer to al-baqarah ayat 52-….pergh..mmg sejuk gler mlm tu..2 mlm sblm tu boys dah daki..mmg byk pesanan diorg kat gurlz yg nak daki mlm nie..most important is “pakai baju tebal2”..bwk glove n stockin spare..etc”..boys ambil masa about 3 hours..ktorg plak take about 4 hours..huh!!mmg gler punyer penat!!4 ur information, chep pkai 8 lapis baju!!!tu pon still sejuk n menggigil..angin kat sane mmg dasyat..time daki tu rase cam antara hidup n mati jer..kalo angin tu tiup mmg rase cam nk melayang..mmg kne stop byk kali utk berehat……………….one important word –PENAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!heheh…and takut gler kalo melayang…setiap kali berehat mst chep tgk langit..penat tu hilang bile tgk langit..bintang cam dekat sgt…on da way tu chep kne tending ngan unta..isk…xtau peraturan lalu lintas langsung cik jamal ni …sakit gak kne tending..xper..pengalaman..Erm..im really respect at one of our senior..tabik spring la..brother ni giler punyer cergas..mule time daki die kat blakang ktorg..tetibe separuh jalan ktorg jpe die kat depan..bagi coklat kat ktorg..then ktorg pon troskan prjalan..die kat blakang laa time tu setia bg coklat kat org2 yg kat blakang..tetibe lps dah jauh n lame gler ktorg jalan npk die lg kat check point atas..pergh!!respek arr bro!!tangkas btol..bile nak turun pon same..mmg ktorg turun dulu..tetibe bile smpai bawah die dh ade tggu ktorg smuer..ntah jalan mane die ikut…yg pasti die mmg boleh lari2 jer atas gunung nie…dlm pkul 6 chep n aisyah dh smpai kat puncak gunung tu…kire lambat jugak laa ktorg nie…xper..slow n steady..


















We at da peak of SINAI MOUNTAIN!!Thanx pd org yg amekkan gambar nie..!!

Actually kat atas tu mmg susah sgt nak amek gambar sbb angin mmg sgt kuat..tgn pulak mcm nak beku dah..muka mmg dah kebas..so we not taking so many picture..kat bawah byk laa..kat ats mmg x larat..nak senyum pon susah..ape2pon..alhamdulillah sbb chep berjaye naek n turun gunung ni dgn selamat…thanx to aisyah idrus sbb teman chep sepanjang perjalan ke puncak..kalo naek sorg2 mst lemah smgt..sum of da girl crying sbb dah x tahan nak naek..ade gak gurl yg naek unta bile dah separuh jalan..xkesah laa…yg penting kite berjayer smpai ke puncak..bak kate our senior, DR Husmar Isra’,bile kite dh decide nak daki gunung Sinai ni, maksudnyer kite dh letakkan diri kita dlm zon yg kurang selesa..kite meletakkan diri kita dalam kesusahan..kepenatan..dan sbgainya..and dalam keadaan nie we should always remember Allah..kekuatan kite time naek daki tu akan bertambah kalo kite sentiasa ingat Allah..even kalo kite daki sorg2 pon kite pasti x rase lemah sbb kite yakin Allah bersama kite..amin…kalau nak diikutkan byk lagi tempat yg ktorg lawat macam makam nabi , suez canal, barlev line, uyun Musa(mata air nabi musa), st.catherine monastery, nabi Syuaib village and samiri golden calf,tomb of nabi Harun,and also tomb of nabi Salleh.Menurut kate senior perubatan, all trails of da prophets, only the places involving the prophet Luth and prophet Muhammad is sahih.Other places still have doubts(khilaf)..
So..apekah hikmah kembara kali nie???
1. Da most important thing I learn is….kalau kita nak kenal sesorg, kite kenalah bermusafir bersama dia..kalo x silap chep ade 3 cara nak mengenali sesorg…chep bace ni dalam buku ape ntah time skolah dulu…carenya adalah bermusafir atau makan bersama org tu atau tidur di rumah oaring tu..ni kalo x silap laa..x berape igt dah…sepangjang explorer Sinai ni mmg byk laa jugak ragam2 baru yg chep tengok..ade sorg doctor nie..dulu chep mmg igt die garang n agak sombong..tp kat sana “beliau” ni mmg x mcm anggapan chep yg dulu..friendly and boleh jer kalo nak bergelak pon..sorry ye doctor!!!mmg btol mcm ape yg pernah chep baca dulu..90% anggapan pertama or first impression pada seseorg adalah salah n tidak tepat!!
2. Bile kite tgk pelbagai sejarah nabi dan sebagainya, keimanan kita sepatutnya akan bertambah..sbb bila kita tgk bukti2 sejarah ni depan mata, keyakinan pd Quran akan bertambah.insyaAllah…
Byk lagi sbnrnye hikmah kembara nie..cume kite perlu renung dan fikirkan..pada sahabat2 yang same2 join Sinai Explorer ni, make sure learn sumthing…bukan berjalan sekadar nak berhibur and bergembira…….insyaAllah…Akhir kalam…thanx pada semua senior and sahabat2 yg join Sinai explorer nie..jasamu dikenang…!!hehe…pada sape2 yg nak tau cite yang lebih lanjut..boleh Tanya chep kat ym..add me at feeno_cheo03@yahoo.com
Ps//: email chep tu xder kaitan dengan roti feeno yg wujud kat mesir nie…email tu chep buat time tahun 2003…x tau langsung ttg kewujudan roti feeno mahu pon roti isy kat mesir nie………… : )..feeno tu sbnrnyer asal dr perkataan fenomena…that’s all…!!!salam………..





1 comments:

c's radin said...

amoi.. sakan ye die jln. chep, kte nak p sinai gak.. selama nih daki bukit jerk, x pnh agi gung2 nih.. nk tgk gk arab saudi n jord.. huhu.. i'm gettin more jeles la